Home

Nieuws

'Bijna half miljard schade door regenval en hagel'

Het recente noodweer in het zuidoosten van het land heeft veel meer schade veroorzaakt dan tot nu toe gedacht. Alleen al in Someren, vlak bij Eindhoven, worden de kosten door getroffen boeren en tuinders geraamd op €0,5 miljard. Dat schat ZLTO.

Extreem noodweer met hagelstenen zo groot als tennisballen zorgde eind vorige week voor een golf van vernieling in de regio, die al de hele maand met wateroverlast kampt. Van veel stallen en kassen in Someren is bijna geen dakdeel meer heel. "Het wordt steeds meer bekend wat de gevolgen zijn. Hoeveel bedrijven, auto's en huizen zijn getroffen. Zo komen wij tot dat bedrag", bevestigde de plaatselijke voorzitter Henriëtte Driessen van boerenorganisatie ZLTO maandag. Driessen komt op een schatting van €400 miljoen schade. Twee derde hiervan is schade in de landbouw, €100 miljoen is schade aan kassen. ZLTO schatte de schade in heel Brabant eerder op minstens een half miljard.

Crisisoverleg

Maandagmiddag vond in Someren ook een crisisoverleg plaats tussen boeren, verzekeraars en het ministerie van Economische Zaken. Het probleem is dat een groot deel van alle schade waarschijnlijk niet gedekt is door verzekeraars. Marien Boersma neemt namens de verzekeraars deel aan het overleg. €130 miljoen schade is sinds eind mei gemeld bij de verzekeringsmaatschappijen. Boersma: "Dit gaat om de schade die in principe verzekerd is. Ik verwacht dat een fors meer schade niet verzekerd is. Vooral vollegrondsgroententelers zijn vaak slecht verzekerd. Glastuinders daarentegen wel, maar voor hen is het vaak een voorwaarde voor financiering." Boersma schat dat ruim 1.700 boeren een brede weersverzekering hebben.

Vertegenwoordigers van onder meer verzekeraars, boeren en het ministerie hielden crisisberaad.</p>
<p><em>Foto: ANP</em>
Vertegenwoordigers van onder meer verzekeraars, boeren en het ministerie hielden crisisberaad.

Foto: ANP

Natuurramp

De boeren willen daarom dat de overheid ook meebetaalt. Driessen van ZLTO vreest dat zonder financiële hulp uit Den Haag mogelijk meerdere bedrijven failliet zullen gaan. Woensdag komt staatssecretaris Martijn van Dam (Economsiche Zaken) naar de getroffen regio. Het crisisoverleg is bedoeld als voorbereiding daarop. LTO-voorzitter Albert Jan Maat: "We willen zo precies mogelijk in beeld hebben wat de schade is en in hoeverre boeren verzekerd zijn. We zullen er alles aan doen om er voor te zorgen dat de getroffen boeren en tuinders niet failliet gaan als gevolg van de neerslag- en hagelschade."

Voor Maat staat het buiten kijf dat de overvloedige regen- en hagelbuien de status 'natuurramp' moet krijgen. "Donderdagavond zijn er hagelstenen als tennisballen gevallen. Het staat voor mij buiten kijf dat deze boeren en tuinders getroffen zijn door een natuurramp. We verwachten van de overheid daarom een regeling." Vorige week donderdag zei Van Dam in een debat in de Tweede Kamer dat de brede weersverzekering de enige vorm van steun is die de overheid de boeren en tuinders kan bieden.

Hagelstenen als tennisballen

Donderdagavond trokken hagelbuien in een brede lijn Helmond-Venray-Venlo over waarbij hagelstenen vielen ter grootte van tennisballen. In Limburg en Zuidoost-Brabant is het nu al de natste juni ooit. Volgens weerbureau Weeronline is in deze delen van Nederland in deze periode nog nooit zoveel regen gevallen. In totaal viel er deze maand in veel plaatsen 150 tot 180 millimeter.

Of registreer je om te kunnen reageren.