Home

Nieuws

LTO niet blij met fusie Bayer en Monsanto

LTO Nederland is bang dat een fusiebedrijf van Bayer en Monsanto slecht uitpakt voor boeren en consumenten. LTO-portefeuillehouder Plantgezondheid Joris Baecke zegt tegen NOS dat door de fusie minder concurrentie overblijft, wat ertoe kan leiden dat boeren en tuinders in de toekomst minder keuze hebben in de gewassen die ze telen.

Uiteindelijk betekent dat ook een minder divers voedselpakket voor de consument. "We hebben het niet over auto's of computers, maar over het allerbelangrijkste dat mensen nodig hebben."

De markt voor zaden en gewasbeschermingsmiddelen wordt gedomineerd door 6 bedrijven, waarvan Dow en DuPont eerder al besloten te fuseren.

Na fusie grootste producent zaden en pesticiden

Maandag maakte Bayer bekend voor $62 miljard Monsanto te willen overnemen. Bayer is via zijn CropScience-divisie een grote producent van gewasbeschermingsmiddelen en zaden en is één van de grootste farmaceutische concerns wereldwijd. Monsanto is de grootste producent van zaden en marktleider met transgene technologie.

Op de markt voor pesticiden is de positie van Monsanto, een Amerikaans bedrijf, beperkt. Het bedrijf is eigenaar van het grootste merk in gewasbescherming, de herbicide Roundup, maar heeft weinig andere pesticiden in zijn portefeuille. Als de 2 bedrijven samengaan, zal het naar verwachting zowel de grootste producent van zaden en pesticiden zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.