Home

Nieuws

'Hogere groenteconsumptie zorgt niet voor krimp dierhouderij'

De dierhouderij in Nederland zal niet krimpen als bedrijfsleven en overheid slagen om de groente- en fruitconsumptie stevig te verhogen.

Dat schrijft staatssecretaris Martijn van Dam in antwoord op schriftelijke vragen van de PvdA. Die fractie hoopt dat groente en fruit en vezelrijke producten de consumptie van zuivel en vlees deels kan vervangen. Dan is milieuwinst mogelijk in Nederland door een kleinere dierhouderij. Maar volgens Van Dam is die relatie bijna niet te leggen.

Omdat de Nederlandse veehouderij voor een belangrijk deel ook voor de export produceert, zal een afname van de consumptie van vlees en dierlijke producten in alleen Nederland hooguit een beperkt effect hebben op de omvang van de veehouderij in Nederland.

Actieplan

Van Dam laat in de antwoorden op fractievragen blijken blij te zijn met het initiatief van bedrijfsleven over maatschappelijke organisaties om de consumptie van groente en fruit te verhogen middels een nationaal actieplan. Van Dam wil daaraan bijdragen via het topsectorenbeleid en in de communicatie via het Voedingscentrum. Daarbij wil hij de inzet van de overheid de komende jaren vergroten door smaaklessen op school. De staatssecretaris van Economische Zaken heeft hiertoe een nieuw programma 'Jong leren eten' aangekondigd.

Of registreer je om te kunnen reageren.