Home

Nieuws

Monsanto ziet af van grote deals

Monsanto jaagt niet langer op een grote gewasbeschermingsproducent. De fabrikant wil kleine overnames doen of zelfstandig zijn pesticidenportefeuille proberen uit te breiden. Dat zei topman Hugh Grant bij de presentatie van de teleurstellende kwartaalcijfers.

Monsanto probeerde eerder tot twee keer toe vergeefs Syngenta over te nemen. Syngenta is de grootste producent van pesticiden wereldwijd en is daarnaast een grote zaadveredelaar. Monsanto is zelf de grootste zaadveredelaar en leidend met transgene gewassen. Op het terrein van gewasbescherming is het bedrijf sterk afhankelijk van glyfosaat, waarop geen patent meer zit.
Monsanto wil met samenwerkingsverbanden zijn portefeuille aan gewasbeschermingsmiddelen vergroten. Niet alleen omdat de fabrikant met glyfosaat weinig meer verdient nu het patent er af is, maar ook omdat met een beperkte productenportefeuille de kans dat resistentie optreedt steeds verder toeneemt.

Samenwerking zoeken om kosten te verlagen

Monsanto zette wel een wiel in werking. Syngenta wordt nu waarschijnlijk overgenomen door het Chinese ChemChina, en DuPont en Dow hebben besloten samen te gaan. Monsanto zelf werd recent nog in verband gebracht met Bayer CropScience en BASF, waarmee het al een samenwerkingsverband heeft. Grant zegt nu dat Monsanto 'realistisch' moet zijn.

Het op waarde schatten is lastig geworden. De afgelopen 3 jaar zijn prijzen van grote handelsgewassen als mais en soja steeds verder gedaald. Het landbouwinkomen in de Verenigde Staten is gedaald tot het laagste niveau sinds 2002. Geen wonder dus dat Monsanto en zijn concurrenten zoeken naar het bundelen van krachten om kosten te verlagen.

Het Amerikaanse bedrijf boekte het afgelopen kwartaal een winst van 1 miljard dollar, ruim 400 miljoen dollar minder dan een jaar eerder. De omzet daalde 13% tot 4,53 miljard dollar.

Of registreer je om te kunnen reageren.