Home

Nieuws

WUR: microalgen positief voor gewasproductie

Producten van microalgen kunnen meerwaarde geven aan teelt van landbouwgewassen. Dat blijkt uit een literatuurstudie van onderzoekers Joanneke Spruijt en Rommie van der Weide van Wageningen UR.

Die kansen zijn er op het gebied van gewasbescherming, bemesting, bodemverbetering en bevordering van de plantengroei. In het rapport worden zowel groene algen als cyanobacteriën gedefinieerd als microalgen.

Stoffen uit microalgen - vooral uit cyanobacteriën - bestrijden verschillende schimmels en aaltjes die schade aanrichten aan gewassen, meldt het rapport. Ook kan met cyanobacteriën worden bespaard op minerale stikstofgift in de teelt van rijst, bonen, tarwe en mais. Microalgen kunnen ook de biologische activiteit in de bodem verhogen, slijmerige stoffen geven en zorgen voor meer bodemkoolstof, bodemstikstof, essentiële micro-elementen en bacteriën. De algen kunnen tevens de groeikracht van planten stimuleren door ze stressbestendiger te maken. Er is zelfs onderzoek gerapporteerd waarin algen producten lekkerder maken.

Bevordering toelating groene middelen

In Nederland is de Green Deal Groene Gewasbeschermingsmiddelen met de Rijksoverheid gesloten om de toelating van groene middelen te bevorderen. Er wordt wereldwijd een grotere marktgroei van biologische dan van chemische gewasbeschermingsmiddelen verwacht.

Wageningen UR stelt dat nader onderzoek nodig is om de kansen van microalgen te benutten. Hieruit zou moeten blijken welke werkzame stoffen uit microalgen, of welke algenpreparaten andere organismen bestrijden, in welke formulering en met welke dosering. Dit moet worden vergeleken met conventionele methoden.

Of registreer je om te kunnen reageren.