Doorgaan naar artikel

Glastuinder kruipt uit vertrouwensdal

Nadat de energiecrisis voor een diepe dip zorgde, piekt het ondernemersvertrouwen in de glastuinbouw weer omhoog.

Van 2015 tot en met half 2021 was er één constante in de metingen die WUR doet over het vertrouwen van boeren en tuinders: de glastuinbouw had (veel) meer vertrouwen in de eigen onderneming en in de toekomst daarvan dan de gemiddelde boer en tuinder. Dat veranderde rigoureus door de energiecrisis.

Precies kunnen we de vrije val van het vertrouwen in de glastuinbouw niet peilen, omdat de vertrouwensindex over het vierde kwartaal van 2021 en het eerste van 2022 niet werd gemeten. Maar in het tweede kwartaal 2022 werd met een score van -12,7 een dieptepunt bereikt. Ver onder het langlopend gemiddelde van de glastuinbouw van +14 punten.

Met de laatste score van +10,1 punten is het vertrouwen nog niet helemaal terug op dat oude gemiddelde. Maar wel is de glastuinbouw weer de nummer 2 sector met het meeste vertrouwen. Alleen de varkenshouderij scoort positiever met +23,4. De opengrondstuinbouw ziet het met een score van 7,8 iets minder positief in dan een kwartaal geleden toen het vertrouwen nog op 10,1 stond.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin