Home

Nieuws

Rewe: overaanbod groente wegwerken

Als de Europese consumptie van groente en fruit 10 gram per dag stijgt, is er twee miljoen ton meer afzet voor Europese telers plus een enorm gezondheidseffect.

De groente- en fruitketen zou met overheid, werkgevers en ziektekostenverzekeraars dat overaanbod kunnen wegwerken als het samenwerkt om de consumptie te stuwen. De sector kan ook wat doen. De marktetinguitgaven voor groente en fruit zijn nu te laag, stelde Stephan Weist, categoriemanager groente en fruit van Rewe. Op een totale omzet van 120 miljard euro zijn de marketinguitgaven 500 miljoen euro. Dat is een fractie van 0,5 procent op de totale omzet in groente en fruit.

Weist probeerde bij de opening van de Fruit Logistica geen afstand te laten ontstaan tussen teelt en retail. "We zitten in dezelfde boot, er is geen sprake van een machtsprobleem door supermarkten. Er is een overaanbod. Dat leidt tot prijsdruk."

De consumptie groente en fruit in Europa is de laatste tien jaar met elf procent gedaald. Weist baseert dat op metingen van de Europese koepel Freshfel. Gemiddeld blijft de consumptie 130 gram per dag achter bij de aanbevolen 400 gram. De consumptie moet met 50 procent stijgen. Dat is niet onmogelijk, stelt de optimistische inkoper. "Dat is een appel per dag, of een tomaat."

Of registreer je om te kunnen reageren.