Home

Nieuws

Kamp houdt topsectorenbijdrage op peil

Minister Henk Kamp zegt toe overheidsbijdragen aan de topsectoren in stand te houden.

Hij koppelt dat los van de wijze waarop het bedrijfsleven zijn bijdrage financiert (door bijvoorbeeld opgelegde heffingen aan telers).

Kamp schrijft dat in een kamerbrief. Hij is van plan voor het eerst - voor de akkerbouwsector - verplichte heffingen toe te staan voor een onderzoeksprogramma. Hij heeft daarvoor ook de telers via een internetconsultatie geraadpleegd. Daarmee heeft de akkerbouwsector als eerste sector het verdwijnen van collectieve financiering via productschappen opgevangen. De branche-organisaties voor granen, suiker, aardappelen en overige akkerbouwgewassen leggen met hun verplichte heffingen geen onevenredige inbreuk op de ondernemersvrijheid, stelt Kamp. Hij kreeg slechts elf kritische reacties op de verplichte heffingen.

Producenten- en brancheorganisaties kunnen verplichte heffingen opleggen, mits Kamp daarvoor toestemming geeft. Dat geld uit collectieve heffingen van het bedrijfsleven kan leiden tot extra topsectorensubsidie, maar dat hoeft dus niet, schrijft Kamp. Ook zonder zo'n verplichte heffing kan dat topsectorengeld ingezet worden.

Minister Kamp kreeg eind vorig jaar ook een aanvraag voor een brancheorganisatie-erkenning in de voedingstuinbouw door het GroentenFruitHuis, LTO en fruittelersorganisatie NFO. Daarover schrijft hij niets in zijn brief.

Of registreer je om te kunnen reageren.