Jury kijkt naar kandidaten Topsector Innovatieprijs

11-08-2021 | Laatste update op 31-08 | |
Oogstrobot Sweeper; wel een innovatief prototype, maar nog niet operationeel. - Foto: Peter Visser
Oogstrobot Sweeper; wel een innovatief prototype, maar nog niet operationeel. - Foto: Peter Visser

Start-ups in de tuinbouwtechniek gaan voor de Topsector T&U Innovatieprijs. De derde editie van deze prijs gaat vooral over cross-border innovatie, die op het punt staat de markt te bestormen.

Tot en met 15 augustus kunnen start-ups zich aanmelden bij de Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen voor de prijs van € 25.000 aan ondersteuning door onderzoekers van Wageningen UR.

De prijs gaat naar een nieuwe techniek waarvan al een prototype wordt getest in een praktijkomgeving. De techniek moet bijdragen aan klimaatneutraal, circulair en waterefficiënt telen van veilig en gezond voedsel.

Meer dan alleen tuinbouwtechniek

De winnende innovatie is meer dan alleen tuinbouwtechniek. Cross-border is het toverwoord dat al sinds de lancering tien jaar geleden van de negen topsectoren van de Nederlandse economie één innoverend geheel moet maken. Dat betekent dat de prijswinnende tuinbouwtechnische innovatie ook hand-in-hand gaat met systeeminnovatie die een hele keten efficiënter kan maken, en sociale innovatie die een helder maatschappelijk doel dient.

Kostenreductie én toegevoegde waarde

Het mag dus wel gaan over bedrijfseconomische kostenreductie voor de teler. De toegevoegde waarde (van bijvoorbeeld een arbeidsbesparende robot) moet echter verder gaan dan dat. De innovatie moet ook bijdragen aan minder verspilling en betere productkwaliteit. Ook met het overschrijden van grenzen tussen economische sectoren, tussen landen en tussen bedrijfsleven en kennisinstellingen kan een ingediende innovatie punten scoren.

Jury bekend

De woensdag 11 augustus bekendgemaakte jury, afkomstig uit de hoek van handel, zaadvak, robotica, artifical intelligence en teelt, maakt op 1 september de tien genomineerden bekend. Op 7 oktober wordt de eindwinnaar en de winnaar van de publieksprijs bekend gemaakt.

van der Scheer
Ton van der Scheer Redacteur


Beheer