Home

Nieuws

Congres over fotosynthese dit jaar in Nederland

Wageningen UR en VU Amsterdam organiseren dit jaar voor het eerst het prestigieuze internationale congres over fotosynthese dat eens in de drie jaar wordt gehouden. Het congres vindt plaats van 7 tot 12 augustus in Maastricht.

"Fotosynthese is een groot onderzoeksgebied dat loopt van moleculaire inzichten in de manier waarop planten, algen en andere organismen licht 'invangen', tot de monitoring van planten- en gewasgroei op wereldschaal. Duizenden onderzoekers in de hele wereld zijn ermee bezig", vertelt Herbert van Amerongen, hoogleraar biofysica van Wageningen Universiteit. Om de groeiende wereldbevolking van voldoende voedsel te voorzien is meer inzicht in de fotosynthese nodig zodat de productie van gewassen verbetert en de gevolgen van klimaatverandering worden aangepakt, aldus Van Amerongen. Bovendien bloeit er een nieuwe energiesector op die loopt van biomassaproductie en algen tot de ontwikkeling van kunstmatige bladeren.

Fotosysteem II opgehelderd

De laatste jaren vinden er in het onderzoek echte doorbraken plaats. Onlangs is de structuur van Fotosysteem II opgehelderd, een belangrijk onderdeel van de fotosynthese. Daardoor heeft het onderzoek naar de biochemische splitsing van water een sterke stimulans gekregen. Die splitsing van water is de Heilige Graal van de fotosynthese. Als je dat proces goed begrijpt en na kunt doen, heb je mogelijk de sleutel in handen voor de oplossing van een groot deel van het energieprobleem", vertelt Van Amerongen
In Nederland zijn Wageningen en Amsterdam de voornaamste 'hotspots' van het fotosyntheseonderzoek. Daarom organiseren Van Amerongen en Roberta Croce van VU Amsterdam gezamenlijk het 17-de internationale congres over fotosynthese in Maastricht.

Of registreer je om te kunnen reageren.