Home

Nieuws

'Faillissementen glastuinders voorkomen'

Enkele tientallen Limburgse ondernemers zijn afgelopen jaar begeleid door oud-ondernemers en mogelijk voor een faillissement behoed.

Dat is één van de eerste wapenfeiten van de Limburgse versnellingsagenda tuinbouw, zegt Kees Van Rooij, voorzitter van de werkgroep Tuinbouwversnelling. "In het urgentieprogramma zijn veel bedrijven geholpen. Het ondernemersklankbord heeft met 70 telers contact en 25 bedrijven waren in problemen, waarvan er drie daadwerkelijk failliet zijn gegaan van deze groep bedrijven. De andere zijn er door begeleiding van oud-ondernemers doorheen geholpen."

Volgens Van Rooij zijn er meer wapenfeiten. Zo hebben leidende bedrijven in de Limburgse tuinbouw zich achter een regionaal merk geschaard voor de Duitse markt. "In het voorjaar van 2016 zal één en ander worden gepresenteerd, begrijp ik." Ook lopen initiatieven om tot verwerking en verwaarding van overschotten glasgroente te komen. Van Rooij: "Er ligt een initiatief. Er worden dus nieuwe wegen ontwikkeld."

Van Rooij stelt dat er op punten vooruitgang is, maar dat een nieuwe impuls nodig is om partijen uit bedrijfsleven en overheid initiatieven te laten oppakken. "Zo is er nog geen strategisch platform, nog geen hortiboard. Het is jammer dat er nog geen boegbeeld is opgestaan die alle partijen aanspreekt en de zaken voor de lange termijn aanpakt."

Of registreer je om te kunnen reageren.