Home

Nieuws

Uit afval duur verfbestanddeel maken

Met afval van onverkoopbare groente en fruit is meer te verdienen door er capronzuur uit te winnen. Dat hebben Wageningse onderzoekers ontdekt.

Afval van groente en fruit dat ergens in de keten van teler tot en met supermarkt onverkoopbaar is of raakt wordt nu doorgaans gecomposteerd of vergist. Onderzoekers van Wageningen UR die op zoek zijn naar een alternatief voor het gebruik van palmolie voor het produceren van capronzuur, concluderen dat dit zuur winnen uit groenten en fruit en ander voedselafval goed kan werken en zijn dat proces nu aan het vervolmaken.

Capronzuur is een belangrijk bestanddeel voor de productie van verf. Het winnen van dit zuur uit afval brengt meer op dan vergisting voor biogas. Tegelijk vermindert het de druk op landbouwgrond en de kap van regenwoud voor oliepalmplantages.

Of registreer je om te kunnen reageren.