Home

Nieuws laatste update:10 mrt 2015

Zorgen over daling woz-waarde door asbest

De WOZ-waarde van vastgoed wordt fors gedrukt door bodemverontreiniging door asbest. Dat vreest directeur Michel Uyen van Previcus Vastgoed, marktleider op het gebied van WOZ-taxaties.

Uit een rapport van de provincies Gelderland en Overijssel blijkt dat op 200.000 locaties de bodem rond agrarische bedrijven en fabrieken ernstig is verontreinigd met asbest. "Gemeenten hebben hier bij de bepaling van de WOZ waardebepaling geen rekening mee gehouden", stelt Previcus vastgoed.

Oorzaak van de bodemverontreiniging zijn eroderende asbestdaken zonder goot. Dit kan gezondheidsproblemen veroorzaken. Volgens de Hoge Raad moet bij de bepaling van de WOZ-waarde rekening worden gehouden met de toekomstige verwijdering van de asbesthoudende materialen. "Gelet op het tijdstip van publicatie is met zekerheid te stellen dat er bij de bepaling van de WOZ-waarde nog geen rekening is gehouden met deze nieuwe cijfers. Wij zien al jaren dat de gemeenten zowel de asbestlocaties als bodemverontreiniging binnen de gemeentelijke grenzen niet in beeld hebben", zegt Uyen.

Of registreer je om te kunnen reageren.