Home

Nieuws

Vlag uit voor einde schuldsanering

Na vier jaar schuldsanering en het gedwongen stoppen van ons paprikabedrijf, lonkt de vrijheid weer. Deze maand hoeven we niet meer te sparen voor de crediteuren en over enkele maanden hopen we het positieve oordeel van de rechtbank te hebben.

Terugkijkend hadden we ons op het ergste voorbereid. Bijvoorbeeld dat we aangewezen zouden zijn op de voedselbank. Dat is ons gelukkig bespaard gebleven!. Eerlijk gezegd een verdienste van mijn vrouw die erg efficiënt met geld kan omgaan. Mede door vrienden, familie en soms ook onbekenden is het ons gelukt om er goed doorheen te komen. Deze relaties leer je door zo'n periode extra te waarderen.

Verrijking

Maar doet zo'n periode ook wat met jezelf? Jazeker, maar het is wel van belang hoe je ermee omgaat. Je zult wel door het hele proces van verwerking heen moeten. Niet halverwege blijven hangen in ontkenning, boosheid, afscheid of het aanpassen. Voor mijzelf kan ik zeggen dat het me heeft geleerd de dingen meer te relativeren. Vroeger was werk erg belangrijk voor me en nu ik daar noodgedwongen meer afstand van sta, kan ik meer genieten van onze hobby 'wandelen' . Ook kan ik zeggen dat onze relatie en kinderen veel belangrijker voor me zijn geworden. In die zin heeft het mij verrijkt.

Kleutertje luister

Maar op 18 december gaat bij ons de vlag uit! Geen bemoeienis meer van de curator. Je hoeft niet meer te melden dat je op vakantie gaat. Ik hoop straks gewoon een telefoonabonnement af te kunnen sluiten en normaal van energieleverancier te kunnen veranderen. Niet meer constant de afweging hoeven maken of de aankoop van een boek wel of nog niet kan. Geen' kleutertje luister' meer, maar meer vrijheid. Een groot goed om dat weer te ervaren.

Laatste column

Dit was mijn laatste column. Ik heb u in deze voorafgaande beschrijvingen een andere wereld willen tonen, waarin heel veel  goede tuinbouwondernemers terecht zijn gekomen. Ik hoop ook dat u voor deze ex-ondernemers niet wegloopt, maar oprecht gewoon het gesprek aangaat. Dit is geen griepje. Het slijt, maar vergt wel tijd.

Ik wens u een gezegend en goed 2016.

 

Peter Luijendijk is oud-paprikateler en begeleidt telers die worstelen met bedrijfsbeëindiging via Stichting Zorg om Boer en Tuinder. Dit is zijn laatste column.

Herkent u zichzelf in dit verhaal, en wilt u met iemand praten die weet wat u doormaakt? Kijk dan op www.zorgomboerentuinder.nl. U vindt dan iemand bij u in de buurt die een luisterend oor heeft.

Foto

  • Vlag uit voor einde schuldsanering

Of registreer je om te kunnen reageren.