Doorgaan naar artikel

Onderzoek gascrisis: meer stoppers dan faillissementen

De gascrisis en de oorlog in Oekraïne leidden niet tot een golf van faillissementen in de glastuinbouw, blijkt uit onderzoek. Het ministerie van landbouw laat Wageningen andere effecten bekijken zoals de toename van het aantal stoppers.

De Tweede Kamer besloot eind vorig jaar op initiatief van de BBB een impactanalyse uit te voeren naar de effecten van de gascrisis in de glastuinbouw. Het moest de primaire en secundaire gevolgen van faillissementen in de glastuinbouw in beeld brengen.

Uitgestelde faillissementen

Het beeld van de onderzoekers van Wageningen Economic Research nu is dat de effecten anders zijn. Het aantal faillissementen is beperkt, maar uitgestelde faillissementen zijn te verwachten. Daardoor zal het aantal bedrijfsbeëindigingen stijgen. Opgeteld met de teeltwijzigingen (andere teelten, latere start), zijn de effecten voor de glastuinbouw nog altijd fors. Het onderzoek van Wageningen Economic Research gaat dat in beeld brengen. De onderzoekers nemen daarvoor enquêtes en interviews af bij toeleveranciers, dienstverleners en producentenorganisaties.

Wageningen Economic Research is al gestart met het onderzoek. Naar verwachting maken de onderzoekers de resultaten in het derde kwartaal van 2023 bekend. Daarin nemen zij ook toekomstvoorspellingen mee voor de getoonde trends, al tempert LNV-minister Piet Adema in een brief aan de Tweede Kamer deze verwachting.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin