Doorgaan naar artikel

FNV: piek stoppende teeltbedrijven lijkt over

Na een pijnlijke periode waarin FNV betrokken was bij sluiting van een reeks glastuinbouwbedrijven, ebt de spanning een beetje weg.

Dat signaleert Leo van Beekum, bestuurder van FNV Agrarisch Groen. Sinds augustus was hij zelf betrokken bij zeven glasbedrijven die sluiting aankondigden. Van Beekum ondersteunde daarbij personeelsbelangen namens de bond. Het waren bedrijven uit verschillende teelten, en nee. Tas Tomaten uit Zevenhuizen behoorde niet tot zijn portefeuille, maar wel Plantise in Naaldwijk. “Er waren zeven bedrijven die met sluiting bezig zijn. Bij Plantise is het stoppen op termijn, maar anderen wilden direct stoppen. Over het type bedrijven kan ik niet veel zeggen, het was geen eenduidig beeld, maar verspreid over meerdere teelten.”

Inzicht in de waarde van Plantise

Groentenplantenproducent Plantise springt misschien het meest in het oog als bedrijf in problemen. In oktober kwam FNV met een opmerkelijk persbericht. FNV wilde inzicht in de waarde van Plantise en dacht dat er weldegelijk middelen waren voor een sociaal plan. De kernvraag was of er geld overbleef na verkoop van het bedrijf en aflossing van de schulden. Met name het doorlopende gascontract zou van grote waarde zijn.

Van Beekum wilde dat inzicht van Plantise of van de bank. Is dat gelukt? “We wilden met de bank praten, maar dat is niet gelukt en dat begrijpen we ook wel, maar van Plantise hebben we alle financiële cijfers gekregen. Daarmee zijn we wel overtuigd geraakt dat er wat moet gebeuren en dat er gekeken wordt naar verkoop van bedrijfsonderdelen. Als dat lukt, houdt je werkgelegenheid in stand.” Plantise levert nog groenteplanten uit de komende maanden. Zo kan een deel van het personeel tot eind maart blijven werken en planten uitleveren, al dan niet met vooraf betaling door afnemers.

Geen sociaal plan

Met Plantise werd door de bonden overeenstemming bereikt op onderdelen. Eigenlijk op alle onderdelen die de vakbond van te voren belangrijk vond, namelijk transitievergoeding en outplacement. Bij Plantise zijn 400 mensen in dienst, waarvan 200 met een vast contract. Van Beekum: “Het is geen sociaal plan, maar er zijn wel afspraken gemaakt om medewerkers een transitievergoeding te geven ook als ze eerder vertrekken. Bovendien is outplacement geregeld voor mensen die niet wegkomen en een bonus als ze doorwerken. Het is geen sociaal plan, maar wel een goede basis, zodat de Ondernemingsraad dit in een positief advies kan meenemen.”

Dat klinkt toch als een sociaal plan?

“Een sociaal plan moet voldoen aan criteria van FNV en daar voldeed het niet aan. We hebben wel afspraken kunnen maken met mensen en er zo wel het uiterste uit gekregen voor medewerkers, maar niet voldoende om er een poot onder te kunnen zetten van sociaal plan.”

U heeft goede hoop dat het bedrijf Plantise verkocht wordt?

“Er zijn genoeg bedrijven in de omgeving die aankloppen, denk ik. Als je een bedrijf hebt dat floreert, is het slimmer Plantise over te nemen dan om zelf nieuw te bouwen. Bij Plantise is nu één gebouw leeggetrokken en ondergebracht in een andere locatie. Dat doe je niet voor niets. Er zit iets aan te komen.”

U heeft inzicht in de boeken gekeken. Hoe belangrijk is die gaspositie?

“Ik mag er niets over zeggen, maar de waarde die ingeboekt stond, is tegen de huidige gasprijs natuurlijk minder waard. Alles wat je verkoopt gaat eerst naar de bank, meer kan ik er niet over zeggen.”

HAK heeft aangekondigd de productiepauze zoveel mogelijk op te vangen binnen roosteruren van medewerkers. Werkt dat ook zo bij glastuinbouwbedrijven?

“HAK valt niet onder ons onderdeel natuurlijk, maar als het gebeurt binnen het jaarurenmodel, kun je inderdaad schuiven. Je kunt mensen dan minder laten werken en die dat op andere uren laten inhalen. Dat is onderdeel van de cao-afspraken, maar daar kun je niet de hele periode mee afdekken. De bandbreedte is niet zo groot, maar voor een deel betekent het wel dat mensen in dienst kunnen blijven. Als je mensen op straat zet en ze vinden een andere baan, is het nog maar afwachten of ze terugkomen. Als dit via het jaarurenmodel kan, hebben ze ons niet nodig.”

Ook inzet van personeel voor andere taken is dan mogelijk?

“Ik zou het aanraden en ik vind het ook niet zo gek dat een werkgever je andere taken laat doen, ook als het schoonmaken is. Ik heb daar minder problemen mee. Je ziet ook dat ondernemers de productiepauze gebruiken om mensen te scholen. Dan heb je er zelfs profijt van in de toekomst.”

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin