Home

Nieuws

Winkel in kassen Oranje voor vluchtelingen

Vanuit zijn kas in het kleine dorpje Oranje verkoopt kweker en tuincentrumhouder Jan Voortman boodschappen aan vluchtelingen uit het nabij gelegen en veelbesproken opvangcentrum.

Waar de teler onder meer fruitbomen en kruiden verkoopt aan particulieren, verkoopt hij ook alledaagse boodschappen aan de groep van 700 vluchtelingen. Die groep is nu verdubbeld. In het kleine dorpje is de dichtstbijzijnde supermarkt kilometers verderop gelegen.

Eerder werd al bekend dat gemeenten steeds vaker aanvragen krijgen voor vergunningen voor ambulante handel in de buurt van opvangcentra. Het zijn vaak zelf statushouders die er met groente, fruit en kruiden een boterham mee proberen te verdienen. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft daar bedenkingen bij, omdat juist het boodschappen doen in bestaande winkels leidt tot een snellere integratie.

In de uitzending van Pauw woensdagavond zei Voortman dat hij wekelijks een barbecue op zijn terrein organiseert voor de vluchtelingen. Hij verdient misschien aan de vluchtelingen, maar waardeert zijn nieuwe dorpsgenoten. „Ik moet eerlijk zijn, in het begin had ik ook mijn bedenkingen, maar dat is allemaal onzin gebleken. Ik word bijna elke week wel uitgenodigd voor een avondmaaltijd. Ik heb nog nooit zo lekker gegeten!"

Of registreer je om te kunnen reageren.