Home

Nieuws

Twitteractie #PeervoorPoetin steuntje in de rug

In navolging van de Belgen en Polen is in Nederland inmiddels ook een Twitteractie gestart om het eten van fruit van eigen bodem te promoten onder de naam #PeervoorPoetin.

Initiatiefnemer van de actie is dagblad De Telegraaf. Met de actie willen ze Nederlanders oproepen om Nederlands fruit te eten, om zo de gevolgen van de Russische boycot voor boeren en tuinders te beperken.

In Polen werd de actie afgelopen week in het leven geroepen onder de naam #AnAppleADayKeepsPutinAway, nadat het land als eerste te maken kreeg met een importverbod van fruit vanuit Rusland. Velen Polen reageerden via Twitter met selfies waarop zij met een appel te zien waren. Ook de Belgen doen inmiddels mee onder hashtag #toffepeer. Mensen tweeten onder deze tags een foto van zichzelf terwijl zij in een peer bijten.

Nederland exporteerde afgelopen jaar ter waarde van €33 miljoen aan fruit naar Rusland. Voor het overgrote deel ging het hier om peren. De perenexport naar Rusland was in 2013 goed voor een waarde van €27 miljoen. In het eerste deel van 2014 groeide de export bovendien nog. Terwijl de eerste peren van de nieuwe oogst net geplukt worden, is nu de Russische boycot van kracht gegaan, wat de prijzen zal gaan drukken. Daarnaast is de oude oogst nog altijd voorradig. #PeervoorPoetin heeft dus nog wel even te gaan.

Kirsten Graumans

Of registreer je om te kunnen reageren.