Home

Nieuws

'Niet alleen tomaten getroffen door boycot'

De provincie Gelderland wil aandacht voor afzetschade voor andere tuinbouwproducten dan tomaten.

In de provincie is vooral veel fruitteelt en champignonproductie. De Russische boycot kan in de provincie tot grote schade leiden. Gelderland wil met andere provincies één lijn trekken en probeert daarvoor overleg op te starten. Volgens een woordvoerder wordt nu steeds gesproken over tomaten en komkommers, maar de schade wordt gevoeld bij steeds meer producten. Dat gaat de provincie onder de aandacht brengen in Den Haag.

Daarnaast is afgesproken dat de provincie Gelderland de andere provincies benadert voor een gezamenlijke strategie om de regionale land- en tuinbouwsector ook op termijn een goed toekomstperspectief te bieden. Dat betekent onder meer dat de provincies van elkaar kunnen leren hoe ze hun regionale tuinbouw en landbouw ondersteunen, maar ook moet voorkomen worden dat provincies 'uit elkaar gespeeld worden'. Daarmee doelt de provincie vooral op de eenzijdige aandacht voor problemen door de boycot in de glastuinbouw.

Vorige week laste Gelderlandd bestuurlijk overleg in met de voorzitters van Greenport Gelderland, Veiling Zaltbommel, LTO én Fruitmasters. Volgens Gedeputeerde Jan Jacob van Dijk blijven de partijen elkaar maandelijks zien, om ook na te denken over nieuwe producten en markten. 'Dat is voor de langere termijn van groot belang voor het voortbestaan van de sector'.

Of registreer je om te kunnen reageren.