Home

Nieuws 1 reactie

Veel lidstaten willen GMO groente en fruit wijzigen

Veel Europese lidstaten willen de regeling GMO groente en fruit aanpassen. Dat bleek maandag tijdens de Europese Raad van landbouwministers in Brussel.

Eurocommissaris Dacian Ciolos van landbouw spreekt over een 'zeer interessante discussie, waarmee de nieuwe Europese Commissie verder kan'. Tijdens de landbouwraadbijeenkomst hebben veel lidstaten opmerkingen geplaatst over een duidelijker en simpeler uitvoering van de regeling om daarmee terugvorderingsacties te voorkomen. In veel EU-lidstaten - waaronder Nederland - is veel geld teruggevorderd van telers. Volgens Ciolos blijkt dat lidstaten wel verder willen met de regeling, maar die willen aanpassen. Ciolos: "Dit debat volgde op een presentatie van het rapport over GMO door de Europese Commissie. De reacties van de lidstaten geeft de nieuwe Europese Commissie iets om op door te gaan." Eerst volgen namelijk Europese verkiezingen.

Verschil van mening

Lidstaten blijken wel verschillend te denken over aanpassing van zaken als crisispreventie en verruiming van het budget voor GMO. Een aantal lidstaten denkt dat de crisispreventie al voldoende is aangepast, andere willen verdere aanscherping. Ook is er geen gezamenlijk standpunt over het budget voor de regeling. Er moet meer geld naar lidstaten zonder goede organisatie van de afzetketen. Een aantal landen denkt dat daarom uitbreiding van het budget voor de hand ligt, maar andere willen dat budgetneutraal doen, waardoor landen als Nederland mogelijk minder ontvangen in de toekomst.

Nederland liet op de landbouwraadbijeenkomst weten dat de huidige regeling niet voldoet. Andere Noord- en West-Europese landen hebben dezelfde opvatting.

Eén reactie

  • P Verschuren

    De pot met geld zou ingezet moeten worden om de consumptie van groeten en fruit in Europa te bevorderen, dan maakt het niet uit welk land meer of minder ontvangt en profiteren niet alleen alle telers, maar ook alle burgers (beter leven), bedrijven (fittere medewerkers), ziektekostenverzekeraars (minder uitkeringen) en regeringen (minder uitgaven)... duh.

Of registreer je om te kunnen reageren.