Home

Nieuws 1 reactie

Supers tegen opheffen laag BTW-tarief

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) is fel tegen het plan van D66-leider Alexander Pechtold om een einde te maken aan de splitsing tussen een hoog en een laag btw-tarief.

Doorvoering van het plan zou ertoe leiden dat Nederlanders €2 miljard meer kwijt zijn in de supermarkt. Dat zegt CBL-directeur René Roorda tegenover Distrifood.nl. Pechtold lanceerde zijn plan afgelopen woensdag. Hij pleitte voor één uniform tarief van 15 procent. Op dit moment valt 85 procent van het assortiment in de supermarkt onder het lage btw-tarief van 6 procent, over het restant wordt 21 procent gerekend. Pechtold noemde het huidige btw-systeem 'verouderd' en de verdeling tussen hoog en laag 'onbegrijpelijk'.

Van tafel
Uit reacties valt af te leiden dat er mogelijk een kamermeerderheid van VVD, PvdA en D66 is om inderdaad naar aanpassing van het btw-systeem te kijken. Reden voor het CBL om fel in het verweer te komen. 'We gaan de politiek laten weten dat dit absoluut niet kan. Iedereen in Nederland doet boodschappen, dus dit heeft een enorm inflatie-opjagend effect. Dit plan moet van tafel', aldus Roorda.

Vooral rijkeren
Het pleidooi van Pechtold is gebaseerd op een onderzoek van het Centraal Plan Bureau (CPB) waaruit blijkt dat vooral rijkeren profiteren van het lagere btw-tarief omdat zij onder meer vaker uit eten gaan en vaker musea bezoeken. Volgens de overheidsinstantie is het voor de welvaart van een land beter om de btw-tarieven gelijk te trekken en de lagere inkomens te helpen via inkomstenbelasting en uitkeringen.

Joep Meijsen

Eén reactie

  • P Verschuren

    Het zou voor de agrarische sector de zoveelste lastenverzwaring betekenen (behalve voor de ondernemers die niet in de ondernemersregeling zitten). Anderszins kan ik het er alleen maar mee eens zijn. Simpel, simpel simpel, kost altijd minder uiteindelijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.