Home

Nieuws 1 reactie

Oproep: btw groente en fruit naar nul procent

Den Haag – De btw op groente en fruit moet naar 0 procent. Dat zegt Stichting Natuur en Milieu in reactie op het rapport van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). WRR adviseert de strategie te verschuiven van een landbouwbeleid naar een voedselbeleid waarin meer aandacht is voor de consument en gezond en duurzaam voedsel. Natuur en Milieu vindt dat de btw op groente en fruit daarom naar 0 procent moet en de btw op vlees en producten met veel zoet, vet en zout naar 21 procent.

"Groente en fruit eten is eigenlijk goed voor alles: het milieu, je gezondheid en de Nederlandse economie", aldus Sijas Akkerman van Natuur en Milieu. Hij vindt dat de consument momenteel de verkeerde prikkel krijgt. "Een kilo gehakt kost €3 en een kilo friet €1. Veel groente kopen is naar verhouding duurder. Dit moet anders: groente en fruit goedkoper, vlees en vet duurder", aldus Akkerman.

"Wie veel groente en fruit eet, heeft minder kans op hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker. Alle reden dus om de vleesconsumptie te verminderen en de consumptie van groente en fruit te stimuleren. Dit bespaart miljoenen aan zorgkosten", vindt Akkerman. Hij pleit ervoor dat marktpartijen en maatschappelijke organisaties de handen ineen slaan om de consument te verleiden tot het eten van meer groente en fruit.

Eén reactie

Of registreer je om te kunnen reageren.