Home

Nieuws

Duitse interesse in peren stijgt

In Noordrijn-Westfalen, de Duitse deelstaat naast Nederland, is de peer aan een comeback bezig.

Dat beweert althans de krant Rheinische Post dit weekend. Volgens het Provinzialverband Rheinischer Obst- und Gemüsebauern in Bonn telt de rijnstreek circa 50 tot 70 teeltbedrijven met ongeveer 144 hectare peren, waaronder Alexander Lucas, Conference und Williams Christ.

De hernieuwde interesse in peren heeft ook een historische kant. Oude perensoorten worden opnieuw ontdekt vanwege de specifieke smaak. Dat zijn niet alleen pomologen die proberen oude rassen te reanimeren. De Dycker Schmalzbirne bijvoorbeeld is door fruitexpert Thomas Braun van uitsterven gered. In heel Noordrijn Westfalen werden nog drie oude bomen gevonden, waar door veredeling nu 100 bomen van zijn geproduceerd. Op het terrein van klooster Knechtsteden in Dormagen groeien nu meer dan 100 soorten. Ook telers zoeken naar deze niches op de markt voor peren. Teler Rudolf Schumacher aus Tönisvorst heeft naast zijn drie hectare peren nu een nieuwe soort gepland: de Roter Klosterbirne.

De Duitse perenproductie is nog beperkt. In totaal wordt dit jaar 38.000 ton peren geoogst. Dat is beduidende minder dan in België en Nederland geproduceerd wordt. Beide landen hebben een oogst van meer dan 250.000 ton peren.

Of registreer je om te kunnen reageren.