Home

Nieuws laatste update:16 mei 2013

Groei Frankort & Koning blijft uit in 2012

Handelsbedrijf Frankort & Koning heeft in 2012 de omzet gestabiliseerd, met een kleine volumegroei. Grootaandeelhouder Total Produce publiceerde een omzet van 272 miljoen euro. Frankort ziet een verbetering in de relatie met de Venlose coöperatie ZON.

Er is geen sprake meer van dubbele groeicijfers, zegt mede-eigenaar Theo Koning. “Onze omzet ligt net onder de 300 miljoen euro, maar het is afhankelijk van wat je meetelt. Vòòr het Ehec-jaar 2011 was de omzetgroei  een aantal jaren met dubbele cijfers. Maar met zo’n grote omzet is dat ook moeilijk vol te houden. Je ziet vaker dat periodes van omzetgroei worden afgewisseld met stabilisatie. Je moet achter je eigen omzetgroei aan organiseren.” De directie stuurde in 2012 meer op verbetering van de organisatie en marge.  Omzetgroei blijft een doelstelling voor de handelsorganisatie.

In 2012 nam Total Produce de helft van de aandelen Frankort & Koning over. Dat heeft de strategie niet geraakt, aldus Koning. Zo doet het Venlose handelshuis niet ineens veel meer zaken met telers van Van Nature die via Total Produce-dochtes Haluco product afzetten. “We zoeken binnen Total Produce wel meer naar synergie, maar in wezen opereren we zelfstandig. We werken met dezelfde bronnen, maar wel op een andere manier, meer in vaste relaties bijvoorbeeld, ook met onze bronnen.”

Over 2012 is Koning tevreden, dus ook over de winstpositie al weet Koning dat bij magere prijzen voor telers er ook voor handelshuizen sprake is van margekrimp, al zijn ook algemene factoren aan te wijzen voor die margekrimp.  De start van 2013 is wat dat betreft beter, stelt hij.

De relatie met coöperatie ZON lijkt op te knappen. Koning: “We hebben het gevoel dat de nieuwe directie slagvaardig is. Daar houden we van. We hebben er vertrouwen in dat we daarin stappen maken en met ZON kunnen samenwerken en elkaars’ kracht herkennen in plaats van ieder onze eigen weg te gaan.“ Samenwerking zal in kleine stapjes groeien, verwacht Koning. “Maar het begint met vertrouwen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.