Home

Nieuws laatste update:19 feb 2013

‘DPA mag marktafspraken maken bij crisis’

Branche-organisaties als Dutch Produce Association (DPA) mogen vergaande marktafspraken maken bij een crisis als Ehec, wanneer plannen van de landbouwcommissie van het Europees Parlement worden uitgevoerd.

Voorstellen van die commissie voor een nieuw GMO-stelsel geven branche- en producentenorganisaties veel meer mogelijkheden zelf in te grijpen als de vraag wegvalt door onrust onder consumenten, zo blijkt uit de stukken. Ook kunnen telersverenigingen voor marktingrepen meer geld krijgen. Dat is wel onder voorwaarde dat interventieproduct naar charitatieve instellingen gaat. Al zet commissielid Esther de Lange van het CDA hierbij gelijk wel een kanttekening. “De lidstaten hebben net afgeproken te korten op de landbouwsubidies. Dat zal waarschijnlijk ook voor GMO gevolgen hebben.”

DPA-directeur Hans van Es zegt dat het Nederlandse bedrijfsleven met zuidelijke lidstaten overlegt en daarbij vrijwel dezelfde lijn voorstaat. "Zuidelijke lidstaten gaan misschien wat verder en willen een interventiepot, maar in grote lijnen steunen we deze lijn. Dat zou inderdaad gevolgen kunnen hebben voor organisaties als DPA."

De parlementscommissie wil verder dat producentenorganisaties meer GMO ontvangen als ze in een verticale branche-organisatie werken. Ook mag een branche-organisatie een eigen programma opzetten en daarvoor GMO ontvangen, zo blijkt uit de plannen van de landbouwcommissie. Komend halfjaar moeten het Europees Parlement, de Raad van Ministers en de Europese Commissie tot een nieuw GMO-stelsel komen. Het is daarbij nog de vraag of de vergaande plannen van deze landbouwcommissie worden overgenomen.

Of registreer je om te kunnen reageren.