Home

Nieuws

'Fusiegolf België zonder veel afvallers'

Bij de fusies tussen producentenorganisaties voor groente en fruit in België de laatste jaren zijn opmerkelijk weinig leden uitgetreden of opgestapt.

 

De 'minigolf van fusies' is daarmee gelijkmatig verlopen, stelt de Vlaamse overheid in het rapport Coöperaties en Productenorganisaties: Een doorlichting. Daarbij benoemt de Vlaamse overheid zes fusies, waarvan drie in de aanloop naar het huidige BelOrta.

In het rapport geeft de Vlaamse overheid een interessante verhandeling over verschillende ontwikkelingen tussen Nederland en België. Tot 20 jaar geleden liep de ontwikkeling van producentenorganisaties gelijk op, maar sindsdien heeft Nederland 'de Big Bang' methode gehanteerd door de vorming van The Greenery en is de ontwikkeling in België geleidelijker geweest. In Nederland is verticale samenwerking in de keten verder ontwikkeld en hebben producentenorganisaties BV's ingericht binnen de afzetstructuur.

Toch signaleert de Vlaamse overheid dat in Nederland 'de klok een beetje wordt teruggedraaid'. Verschillende Nederlandse producentenorganisaties kiezen voor een vereenvoudiging van de structuur van BV's als winstgevende entiteiten, stelt de Vlaamse overheid in een analyse van die markt.

Of registreer je om te kunnen reageren.