Home

Nieuws 1 reactie

'Natuurwet Bleker rijp voor prullenmand'

De plannen van staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw) voor een nieuwe natuurbeschermingswet kunnen meteen in de prullenmand. GroenLinks-fractieleider Jolande Sap zei dat vrijdag in reactie op het wetsvoorstel dat Bleker naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Ook D66 verwerpt het wetsontwerp. Volgens Tweede Kamerlid Stientje van Veldhoven moet het meteen controversieel worden verklaard.

Bleker wil de regels voor bescherming van in het wild levende dieren en planten, natuurgebieden en bossen eenvoudiger en duidelijker maken. Hij noemt zijn voorstel evenwichtig. Maar volgens D66 en GroenLinks wordt de bescherming van veel planten en dieren door het voorstel verslechterd. De twee partijen werken samen met de PvdA aan een alternatief plan.

Bleker heeft zijn plannen na eerdere kritiek wel bijgesteld, maar volgens Van Veldhoven zijn de aanpassingen heel minimalistisch en voor een deel zelfs verslechteringen. Ze vindt het onvoorstelbaar dat de CDA-bewindsman zijn 'PVV-wet' nog naar de Kamer heeft gestuurd, terwijl het kabinet demissionair is en de verkiezingen voor de deur staan.

xNatuurmonumenten is verbaasd over het besluit van de ministerraad om het wetsvoorstel van Bleker in te dienen bij de vertrekkende Tweede Kamer, terwijl er verkiezingen voor een nieuwe Kamer voor de deur staan. Jan Jaap de Graeff, algemeen directeur van Natuurmonumenten: "Het kabinet is dus uitgeregeerd. Ik vind deze wetgeving zo belangrijk, dat het dadelijk aan het nieuwe kabinet is om met een nieuw en beter wetsvoorstel te komen."

Eén reactie

  • P. Verschuren

    Groen populisme is net zo gevaarlijk als nationalistisch populisme. In een zo dichtbevolkt land als Nederland moet je realistisch genoeg zijn dat je qua natuurdoelen nooit hoog kunt scoren. Je kunt niet alles hebben.

Of registreer je om te kunnen reageren.