Home

Nieuws 3 reacties

Nederland meldt meer residuvondsten

De Nieuwe Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft in de eerste drie maanden relatief veel meldingen gemaakt van residu-overschrijdingen voor middelen op groente en fruit.

Zo’n melding komt binnen bij het Europese systeem RASFF. De NVWA meldt deze week opnieuw twee vondsten; één van methomyl in Peruaanse druiven en carbendazim in Chinese broccoli. Het betreft vooral overschrijdingen op importproducten.

Vorige week meldde de NVWA ook al twee vondsten. Dit jaar staat de teller op negen meldingen tegen veertien over een heel jaar. Volgens een woordvoerder van de NVWA klopt de stijging, maar is er geen strenger controlebeleid ingevoerd of normen aangescherpt. “Het is uitsluitend toeval.”

Redactie GFActueel

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Peter Verschuren

  Chinese broccoli? Wie haalt er dan ook broccoli ui China... daar snap ik werkelijk niets van. Dat doet mij dan weer twijfelen aan de hele herkomstregistratie.

 • no-profile-image

  jan laurense

  Ik vind dat elke partij voordat die wordt vrij gegeven moet gecontroleerd worden.[ ingevoerde ]
  Ben als eerst met een lab begonnen om dit alles te controleren.
  Nu is er de mogelijkheid alles zeer snel te laten controleren. De kleinste hoeveelheden worden gevonden
  Waarom wordt dit niet gedaan.
  Als ik druiven koop uit die landen, en je ziet steeds meer producten uit verre landen binnen komen, en vraag me dan af of deze wel gecontroleerd zijn.
  Hier in Nederland wordt zeer veel gedaan om een eerlijk gezond product te produceren zonder bestrijdingsmiddelen door het
  gecontroleerd teelten.
  Het wordt tijd dat dit snel veranderd, daarom producten uit andere landen die hier worden ingevoerd, moeten gewoon eerst gecontroleerd worden, en zou later blijken dat toch op deze producten schadelijke stoffen worden gevonden, direct, het product vernietigen, en de Frima op de zwarte lijst plaatsen.,na b.v. twee keer in overtreding zijnde
  Dit gebeurde in Finland en Zweden al in de jaren 1980 .
  En de firma's zorgden er wel voor niet op die lijst te komen
  Harde maatregelen helpen hier maar alleen.
  We hebben bij onze tennisclub ook wel een zwarte lijst gehad voor de leden die meestal zonder iets te laten horen weg bleven, en ik vertel je dat werkte.
  Harde leermeester helen wonden .
  vriendelijke groet, Jan Laurense

 • no-profile-image

  Gerard Boonekamp, redactie G&F, Reedbusiness

  Peter, chinese broccoli is de Nederlandse benaming voor Kailan, een stengelgroente met een kleine kruin van bloemetjes die op broccoli lijkt. Dit product wordt vaak geïmporteerd maar kan ook in Nederland geteeld worden. Het vindt zijn weg naar toko's en dagmarkten.
  Jan: helemaal eens met je stelling dat import g&f veel meer gecontroleerd moet worden. Nu gebeurt het alleen steeksproefsgewijs, en de frequentie is laag. Grote inkopers als Aholt of Schuitema zullen het wel voor elkaar hebben. Maar ik ben er niet gerust op dat het spul dat op de dagmarkten te koop is geen residu-overschrijdingen bevat.

Of registreer je om te kunnen reageren.