Home

Nieuws 1 reactie

Milieu-organisaties passen 'gifmeter' groente aan

Foodwatch en Milieudefensie zullen in de eerstkomende ‘Gifmeter-publicatie’ voor residu op groente en fruit niet langer een ranglijst maken met de schoonste groente en fruit.

Dat volgt op kritiek op de statistische onderbouwing van die ranglijst, die gebaseerd is op onderzoeksgegevens van de NVWA. Bart van Opzeeland, directeur van Foodwatch, zegt dat de steekproef van groente en fruit voor die ranglijst van de NVWA niet willekeurig is genomen (aselectief), maar risicogestuurd. Dat kan de verschillen tussen groente en fruit beïnvloeden en vertekenen. “Met de ranglijst van supermarkten gaan we wel door, dat is aselect genomen.” De supermarkten hebben de ranglijst ontvangen en kunnen reageren voordat het onderzoek eind dit jaar publiek wordt door Milieudefensie en Foodwatch.

Foodwatch noemt het in een reactie spijtig dat de sector niet doorgaat met een initiatief om gezamenlijk te streven naar een schone groenteteelt, en te starten met bij voorkeur bloemkool. “We denken dat we voor zo’n traject geld kunnen ontvangen van Stichting Doen. Na een eerste gesprek op initiatief van Frugi Venta hebben we echter niets meer gehoord, ondanks telefoontjes en mailtjes. Dat is jammer, want het is een goed plan om te laten zien dat schoon produceren wel kan.” Frugi Venta kon nog niet reageren.

Foodwatch wil de activiteiten rondom bestrijdingsmiddelen de komende jaren opvoeren. Daarvoor is een subsidie-aanvraag ingediend bij de stichting Postcodeloterij. De milieu-organisaties hebben de laatste jaren de aandacht voor dit onderwerp wat verlegd, maar Foodwatch hoopt met projectsubsidie de komende vier jaar juist meer voorlichting te kunnen geven over de risico's van bestrijdingsmiddelen voor consumenten.

Eén reactie

  • P. Verschuren

    Een stap in de goede richting. De naam zou ook nog aangepast moeten worden, 'gifmeter' is zeer suggestief. De middelen die gebruikt mogen worden in gewasbescherming zijn niet giftig in de toegestane dosering, daar is uitgebreid onderzoek naar gedaan. Met deze naam wordt enkel een dramatisch effect beoogd.

Of registreer je om te kunnen reageren.