Home

Nieuws laatste update:26 jun 2013

DPA: Meer samenwerking groentenafzet met België

Belgische en Nederlandse afzetorganisaties voor groenten en fruit moeten intensiever samenwerken bij de afzet. Dat zegt voorzitter Theo Tijssen van koepel voor Nederlandse afzetorganisaties DPA.

Hij zegt dat in reactie op de fusie tussen Mechelse Veilingen en Coöbra. “Grenzen vervagen en samen kunnen we het verschil maken”, zegt Tijssen in het fusiemagazine dat beide veilingen uitgaven voor de stemming donderdag. “Ook vanuit Nederland gezien vinden wij het van groot belang, dat er in Europa minder, maar sterkere aanbieders komen, die beter in staat zijn marktgericht te opereren.”

De Europese handelskoepel Freshfel laat weten dat de fusie een antwoord biedt op de steeds complexere vraagstukken op het vlak van voedselveiligheid, duurzaamheid en dalende consumptie van groenten en fruit. “Die uitdagingen worden dermate complex dat ze eigenlijk ook meer kennis en meer gespecialiseerde mensen gaan vergen om daar een passend antwoord op te gaan bieden”, zegt Frédéric Rosseneu, directeur voedselveiligheid en duurzaamheid van Freshfel.

Rita Demaré, voorzitter van de Belgische koepel voor veilingen VBT, denkt dat de veilingen allebei sterke accenten in de verkoopsystemen samenbrengen en verwacht dat de samenwerking met andere veilingen overeind blijft.

De nieuwe fusieveiling blijft met andere veilingen gezamenlijk bemiddelen via Lava voor de grote producten als losse tomaten, trostomaten, sla, prei, bloemkool en witlof, maar heeft ook een eigen verkoopteam voor kleine producten. Overigens neemt de bemiddelingsomzet via Lava de laatste jaren af.

Of registreer je om te kunnen reageren.