Home

Nieuws laatste update:26 jun 2013

Tomaat stuwt omzet Mechelse Veilingen

Over de eerste negen maanden boekten de Mechelse Veilingen een omzetgroei van 25 procent. Vooral betere tomatenprijzen hielpen de veiling vooruit met een omzetgroei van 20 miljoen euro.

Zo kwam de middenprijs voor losse en trostomaten uit op 70 cent per kilo, terwijl dat in het Ehec-jaar nog 42 cent was voor los en 49 cent voor trostomaten.

Een betere komkommerprijs was ook zichtbaar; 25 cent ten opzichte van 19 cent met een stabiele aanvoer die voor een belangrijk deel uit Nederland komt. De totale omzetgroei werd vooral in augustus geboekt. Toen groeide de omzet 46 procent ten opzichte van 2011. In september was de plus nog 9 procent.

De sterke groei verbloemt volgens de voorzitter Leo Baestaens de situatie bij telers. “Er is helaas ook dit seizoen voor sommige teelten niet altijd een positief financieel rendement behaald. De inspanningen van onze veiling en zijn medewerkers heeft niet volstaan aangezien we niet op kunnen tegen de Europese concurrenten die andere kostprijzen hebben. Denken we dan bijvoorbeeld aan Polen met zijn veel lagere uurlonen en grotere Europese subsidies voor zijn tuinders. We zullen altijd rekening moeten blijven houden met het feit dat Europa niet één is in (on)kosten en steunmaatregelen voor zijn lidstaten.” Op 6 december besluiten de leden of de Mechelse Veilingen samengaat met Coöbra.

Of registreer je om te kunnen reageren.