weblog

‘Dirk kiest campagne lagere btw boven meerprijs’

40.000 handtekeningen voor lager btw-tarief groente en fruit.

Supermarktketen Dirk heeft een succesvolle campagne rond een minprijs van groente en fruit, maar doet het genoeg aan een meerprijs voor tuinders?

De petitie van supermarktketen Dirk om de btw op groente en fruit te verlagen van 9 naar 6% kent in een week tijd 40.000 ondertekenaars. Algemeen directeur Marcel Huizing zal na de Tweede Kamerverkiezingen de petitie in Den Haag overhandigen. Daar is btw-verlaging op groente en fruit al regelmatig met een motie afgewezen omdat het technisch niet uitvoerbaar zou zijn door de belastingdienst.

In lijn met visie sector

Het motief van Dirk is ideëel en in lijn met de visie van de groenten- en fruitsector. Volgens de supermarktketen is de prijs van gezond eten veel harder gestegen dan de prijs van ongezond eten. Daardoor is kiezen voor gezond soms helemaal geen keuze. Veel media-aandacht is de beloning voor Dirk.

Toch is het de vraag wat de markt opschiet met zo’n verlaging. Een kilo appels kost dan bijvoorbeeld geen € 1,50 maar € 1,45 en een pond broccoli geen € 0,99 maar € 0,95. En is die prijsverlaging permanent of wordt deze in no time opgesoupeerd aan kostenverhogingen die nu ruimer doorberekend kunnen worden? Of wordt met die marge straks andere winkelacties gefinancierd?

Geen meerprijs

En hoe zit het met die andere prijsdiscussie? Die over de meerprijs voor milieuverrichtingen van groenten en fruit. Daar zijn de laatste berichten niet zo gunstig over Dirk. In een enquête, nu ruim een half jaar geleden, van Greenpeace stelde Dirk dat het een eventuele meerprijs overlaat aan inkoopkantoor Superunie. In dat rapport roepen vier afzonderlijke Superunie-leveranciers geen meerprijs te krijgen voor milieuverrichtingen.

Zachtfruit koopt Dirk van den Broek zelf in en daarbij maakt de supermarktketen eigen afspraken over de omschakeling naar PlanetProof. Dirk zegt zelf stappen te zetten om toeleveranciers PlanetProof te maken en zich ook binnen Superunie hard te maken voor PlanetProof-certificering van zachtfruit. Ook een mooi streven, zeker als daar een meerprijs bij hoort.

Of registreer je om te kunnen reageren.