Hittegolf laat gasprijs flink stijgen

Sjors de Bruijn
Meer vraag naar stroom doet de kortetermijngasprijs stijgen. Die blijft laag, maar is nu relatief flink hoger.

De afgelopen week is de prijs voor aardgas procentueel fors gestegen. Het huidige warme weer in heel Europa is hieraan mede debet. De vraag naar elektriciteit is verhoogd door de energieslurpende airco’s die in heel Europa op volle toeren draaien. Door de hitte komen kerncentrales in Frankrijk in de problemen met hun waterkoeling. Daarnaast is er weinig wind, dus ook windturbines leveren maar een bescheiden bijdrage. De gascentrales leveren verreweg de belangrijkste bijdrage aan de huidige elektriciteitsproductie. Hierdoor is er een grotere vraag naar aardgas, waardoor de dagprijs voor gas oploopt.

Ook stroom duurder

De hogere CO2-prijs zorgt ervoor dat ook de elektriciteitsprijs op de korte termijn weer iets omhoog wijst. Er is momenteel weinig wind, waardoor er meer van de gascentrales gevraagd zal worden. De verwachting is dat de huidige hitte half augustus weer zal minderen en er dan ook weer meer wind op komst is. Het is de vraag of de kortetermijnstijging een trend zal zijn of dat de prijs voor korte termijn nog kan dalen.

Juli was een goede maand voor duurzame energie. Volgens de cijfers van Energieopwek.nl is in juli 2020 31% meer duurzame energie geproduceerd in vergelijking met vorig jaar. Van deze groei alleen al kan een stad als Utrecht een maand van stroom worden voorzien.

Olieprijs stijgt licht

De olieprijs is dinsdag 4 augustus gestegen na een enorme explosie in de haven van de Libanese hoofdstad Beiroet. Nog een oorzaak van de prijsstijging zijn de positieve berichten van de Energy Information Administration over de verdere afname van de olievoorraden. Eerder op de dag keken oliebeleggers vooral naar het stijgend aantal Covid-19-gevallen. De virusuitbraak wordt gezien als nadelig voor het economisch herstel, dus ook voor de vraag naar olie. Na de stijging van dinsdag, herstelde de olieprijs zich weer naar het niveau waarmee het de week begon.

Ondertussen is Opec+ (de olie-exporterende landen en Rusland) gestart met het versoepelen van de productieafspraken. Vanaf deze maand pompen de landen van oliekartel Opec dagelijks 7,7 miljoen vaten minder op. De afgelopen drie maanden waren dat 9,7 miljoen vaten per dag. Landen die zich eerder niet aan hun quotum hielden, moeten dit wel inhalen. Dat betekent dat er vanaf deze maand per saldo 1,5 miljoen vaten per dag meer worden opgepompt in plaats van 2 miljoen.

Of registreer je om te kunnen reageren.