weblog

‘Gevolgen van belastingplannen Rutte III voor boer’

De vier partijen die het nieuwe kabinet gaan vormen hebben heel veel plannen die boeren volop raken.

Rutte III staat – als alles goed gaat – vrijdag 26 oktober samen met de koning op het bordes. De formatie duurde ontzettend lang, maar dan heb je ook wat. De vier partijen hebben heel veel plannen die boeren volop raken.

Ook komt de minister van Landbouw terug. Dit vind ik een goede zaak, want het laat zien dat de agrosector van groot belang is voor Nederland. En dat belang mag wel eens een keer benadrukt worden in plaats van het eeuwige negatieve nieuws over de sector dat continu over ons heen gestort wordt.

Fiscale veranderingen

Zoals gezegd zijn er ook heel veel fiscale plannen die de agrosector raken. Natuurlijk springt de verhoging van het lage btw-tarief van 6% naar 9% in het oog. Eten en drinken worden duurder. Wat natuurlijk gevolgen heeft voor boeren en tuinders. Zeker voor diegenen die rechtstreeks aan consumenten verkopen.

Maar er zijn tal van andere voorstellen die agrarische ondernemers direct raken. Zo worden de hoogste tarieven in de inkomsten- en vennootschapsbelasting verlaagd. Dit is natuurlijk voordelig. Maar daar tegenover wordt bijvoorbeeld het aanmerkelijk belangtarief voor directeuren groot aandeelhouders juist verhoogd, de zelfstandigenaftrek versobert en de innovatiebox voor onder meer kwekersrechten wordt minder aantrekkelijk gemaakt.

De overheid geeft en neemt. Ook nu weer. Belastingvoordelen worden weer teniet gedaan door maatregelen die de belastingdruk weer verhogen.

Goede planning kan voordelen opleveren

En zijn al deze maatregelen per saldo voordelig voor de agrarische ondernemer? Dat kun je zo niet stellen. Het is per bedrijf verschillend. De ene ondernemer zal voordeliger uit zijn en de andere ondernemer juist niet.

Al die wijzigingen in de belastingwetgeving bieden in ieder geval kansen. Kansen waar een slimme ondernemer gebruik van kan maken. Denk bijvoorbeeld alleen al aan het maken van kosten of het plannen van investeringen. Omdat de belastingtarieven geleidelijk worden verlaagd, kan het aantrekkelijk zijn om kosten en/of investeringen naar voren te halen of juist niet. Een goede planning kan zeker voordelen opleveren.

Nog even tijd om regels goed te bekijken

De nieuwe belastingplannen van het kersverse kabinet zullen in de komende jaren geleidelijk ingevoerd gaan worden. De meeste waarschijnlijk met een ingangsdatum van 1 januari 2019. Nog even tijd dus om de gewijzigde fiscale regels eens goed te bekijken. Ik zou dat zeker doen. Want zoals gezegd, iedere wijziging in de belastingwetgeving biedt kansen voor de alerte ondernemer.

Of registreer je om te kunnen reageren.