Home

Achtergrond

Voor CDA is laatste woord over assurantiebelasting niet gezegd

De CDA-fractie in de Tweede Kamer stemde donderdag 28 november tegen het verlagen of afschaffen van de assurantiebelasting op de brede weersverzekering. CDA‘er Jaco Geurts, in het verleden hartstochtelijk pleitbezorger van de verlaging van de assurantiebelasting, laat het er nog niet bij zitten.

Een wijzigingsvoorstel van de SGP kreeg alleen steun van SP. PvdA 50Plus en de SGP. Het CDA stemde, net als de overige coalitiepartijen tegen.

Jaco Geurts, Tweede Kamerlid van het CDA. - Foto: ANP
Jaco Geurts, Tweede Kamerlid van het CDA. - Foto: ANP

U was altijd voor verlaging van de assurantiebelasting. Waarom heeft u donderdag tegen het voorstel van SGP‘er Dijkgraaf gestemd?

“De dekking van het voorstel was niet op orde.”

Maar de dekking stond met de verhoging van de kansspelbelasting toch gewoon in het voorstel?

“We wisten dat dit geen meerderheid zou krijgen. Eerst zocht de SGP de dekking bij de energiebelasting, toen bij de kansspelbelasting. Het is de SGP niet gelukt een meerderheid te krijgen.”

U had toch gewoon voor kunnen stemmen?

“Wij maken inmiddels deel uit van een coalitie, dat zal u niet ontgaan zijn. En om alleen voor de bühne voor een voorstel te stemmen, dat doen wij niet. Wij zijn zeker voornemens op dit punt nog iets te gaan doen.”

Wat wilt u dan gaan doen?

“Dat moeten we zien. Ik moet daarover overleggen met de coalitiepartners. We moeten een goede dekking organiseren. Ik ben ermee bezig.”

Of registreer je om te kunnen reageren.