Home

Achtergrond

Hogere btw op bord van tuinder?

Het lage btw-tarief gaat op de schop. Wie gaat dat betalen?

De btw op onder meer veel voedselproducten gaat omhoog van 6% naar 9%. Niet in 2018, maar in 2019 is de bedoeling. Het is onderdeel van het regeerakkoord van VDD, CDA, D66 en de ChristenUnie. Dan volgt meteen de vraag wie dat gaat betalen.

In Den Haag, waar koopkrachtplaatjes worden berekend tot op tientjes nauwkeurig, was er direct al veel discussie over. Bij organisaties als Foodwatch gaan de alarmbellen rinkelen omdat gezonde producten als groente en fruit duurder worden, gevreesd wordt voor een daling van de consumptie. Reden genoeg in ieder geval om een handtekeningenactie op te zetten waarin de organisatie pleit voor 0% btw op groente en fruit.

Vrees voor lagere opbrengst

Boeren en tuinders op hun beurt vrezen dat ze minder gaan beuren voor hun producten die in Nederlandse winkels worden verkocht. Uiteindelijk moet iemand bloeden voor een hogere btw.

Als een supermarkt nu voor een voedingsproduct € 1 exclusief btw wil blijven ontvangen, zal het in 2019 € 1,09 gaan kosten voor de klant. Als de supermarkt 80 cent voor inkoop betaalt, heeft deze een marge van 20% is 20 cent.

Andere optie is dat de supermarkt de prijs niet verhoogt en dezelfde marge wil houden (20 cent). Van € 1,06 inclusief 9% moet het dan 8,75 cent btw afdragen en blijft er bij 20 cent marge geen 80 cent over voor de leverancier, maar 77,25 cent. Als die leverancier het verschil doorbelast aan zijn leveranciers komt het verschil uiteindelijk op het bord van de boer of tuinder terecht.

Meer factoren

Dat is de theorie, de praktijk zal ergens tussen die twee uitersten liggen. Er zijn immers veel meer factoren die een rol spelen. Hoe vaak wordt een bepaald product ingezet als bonusaanbieding, twee voor de prijs van een, et cetera. Komt er wel of geen prijzenoorlog in de Nederlandse supers. Wat gebeurt er met het aanbod van het product en wat doet de prijs op andere markten. Voor de totale opbrengst van de boer is het exportaandeel net zo goed van belang.

Kortom, de verhoging van het lage tarief zal ongetwijfeld effect krijgen, maar hoeveel daarvan op het boerenbord terechtkomt, is niet te voorspellen.

Of registreer je om te kunnen reageren.