Home

Achtergrond laatste update:9 okt 2015

Green Simplicity bouwt en begeleidt kweeksystemen met LED

Green Simplicity in Andijk ontwikkelt en begeleidt klimaatcellen en mobiele karren met instelbare LED-verlichting. Hiermee kan getoetst worden onder welke omstandigheden gewassen het beste kunnen worden opgekweekt. Bij de trolley-uitvoering is alleen het lichtrecept regelbaar, in de klimaatcel zijn ook de overige groeifactoren stuurbaar. Wessel van Paassen van Green Simplicity lichtte een en ander onlangs toe op het vakevenement 'Seed meets Technology" op proeftuin Zwaagdijk.

De 'LED research Trolley' zoals Wessel van Paassen van Green Simplicity zijn mobiele systeem noemt, dient primair om te ontdekken hoe de optimale lichtomstandigheden met LED voor een specifiek gewas (of ras) eruit moet zien. Dat betreft zowel de variatie in lichtstpectrum (= de samenstelling van het licht), de intensiteit als de optimale blootstellingsduur aan het licht. Om dat te realiseren is onder andere mogelijk de afzonderlijke kleuren (blauw, rood en verrood) individueel te dimmen.

Mobiel

Een trolley kan bovendien zo worden uitgevoerd, dat per etage een ander lichtrecept wordt ingesteld, ofwel dat gevarieerd kan worden in kleursamenstellingen. Aldus is het mogelijk tegelijkertijd meer alternatieven te toetsen. De instelling van de parameters en de vastlegging van afgeleide zaken als loggegevens gaan met een tablet of ander mobiel systeem. Van Paassen: "een teler die zelf zijn planten wil opkweken met LED, of een plantenkweekbedrijf kan op deze manier zelf uitvinden welk lichtrecepten voor zijn gewassen het beste passen. Het mobiele systeem is bovendien voorzien van een eigen bewateringsysteem, en vanwege dit aspect ook te gebruiken voor opkweekexperimenten voor de teelt op water."

Vast

Een LED-Research klimaatcel is een volledig klimaatsysteem in combinatie met de variatiemogelijkheden met LED. Zo'n cel kan vast zijn, of worden ingericht in een 40-voets container, geeft Van Paassen aan. "Veel bedrijven willen in de plantenopkweek aan de gang met LED-licht, maar steeds komt de vraag of hoe zo'n lichtrecept eruit zou moeten zien in combinatie met andere factoren. Bedrijven kunnen zo'n systeem aanschaffen, of huren. Daarbij zorgen we, indien gewenst- ook voor de I begeleiding van opkweek(experimenten). Prijzen zijn op aanvraag.

Website: www.greensimplicity.com

Of registreer je om te kunnen reageren.