Doorgaan naar artikel

Renteverlaging ECB dichterbij

Het deflatiespook waart door Europa. In maart daalde de inflatie tot het laagste niveau sinds november 2009, zo werd woensdag bevestigd.

De druk op de Europese Centrale Bank (ECB) neemt daarom toe. Het lijkt niet meer de vraag of, maar wanneer de centrale bankiers de rente die wordt berekend aan commerciële banken wordt verlaagd van 0,25 procent naar bijna nul. Dat kan dan effect hebben op het Euribor-rentetarief voor drie maanden, vaak referentie bij leningen, die juist wat is opgelopen naar 0,32 procent.

Een Japans scenario dreigt. In Japan werd de rente vanaf de economische neergang begin jaren 90 verlaagd tot bijna nul. Het land kwam in een zogeheten liquiditeitsval, waarbij renteverlagingen van de centrale bank uiteindelijk weinig tot geen effect meer hebben op de rentes die in de markt worden gerekend. Het risico bestaat dat wanneer de economie maar blijft kwakkelen de rente ook niet meer verhoogd kan worden.

De kerninflatie, dus exclusief prijzen voor energie, voedsel, alcohol en tabak, daalde in maart van 1 procent naar 0,7 procent. De hoop bestaat dat in april prijzen wat zullen oplopen vanwege Pasen, die dit jaar wat later valt. Met Pasen reizen mensen met name veel meer. Op Europees niveau stegen op agrarisch gebied met prijzen voor melk, kaas en eieren het meest.

De lage inflatie kan leiden tot deflatie, waarbij prijzen dalen en consumenten aankopen gaan uitstellen. Nu is hier al sprake van in Griekenland en Cyprus. Elders lag de inflatie meestal nog boven 1 procent maar dat is nog altijd lager dan de bijna 2 procent die de ECB nastreeft. De ECB noemde eerder een periode van 6 maanden met een inflatie van minder dan 1 procent een ‘gevarenzone’ waarbij ingegrepen wordt.

De euro won deze week aan waarde omdat in het algemeen veel landen toch plotseling financiële meevallers melden en uit het economische dal lijken te klimmen. De euro is nu 1,38 dollar waard en dat is toch fors meer dan de 1,31 dollar die precies een jaar geleden werd genoteerd of het dieptepunt van 1,28 dollar vorige zomer. Tegenover het Britse pond leverde de euro sinds vorig jaar wel duidelijk in. Werd vorig jaar een koers van 0,86 pond aangetikt, nu is een euro circa 0,82 pond waard.

De euro is inmiddels bijna 50 Russische roebel waard tegen 41 roebel vorig jaar. Voor de handel, denk aan met name kaas en bloemen, is dit zeer nadelig. Producten worden voor de Russen duurder waardoor ze dan wel elders inkopen, zoals in Turkije, dan wel aankopen uitstellen.

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Jan Cees Bron

redacteur ondernemen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin