Home

Achtergrond

Aandeel Monsanto in het slop

Het aandeel Monsanto verloor ten opzichte van vorige week enkele procenten tot een kleine 95 dollar. De Amerikaanse producent van gewasbeschermingsmiddelen en zaaigoed noteerde in de laatste 52 weken een top van 109 dollar en een dieptepunt van 83 dollar.

Het aandeel Monsanto is sinds de derde week van juli 6 procent gedaald. Ter vergelijking: de Zwitserse concurrent Syngenta verloor 1,3 procent.
Investeerders lijken bezorgd over de groeivertraging die Monsanto al enkele kwartalen raakt. De nettowinst kwam de afgelopen twee kwartalen uit op respectievelijk 2,73 en 1,66 dollar per aandeel, waar analisten waren uitgegaan van $2,56 en $1,61. Daarmee verslaat Monsanto weliswaar de verwachtingen, de onderneming blijft uitgaan van ongeveer $4,50 tot $4,55 per aandeel over het hele jaar. Juist vanwege de beter dan verwachte cijfers hoopten analisten op een positieve bijstelling van de verwachting.
Monsanto, bekend van Roundup en transgene gewassen, heeft bovendien veel krediet verloren door de vondst van een illegale transgene tarwesoort op een boerderij in de staat Oregon. Belangrijke importeurs als Zuid-Korea, Japan en China reageerden direct, hoewel een importstop uitbleef. Het aandeel daalde in waarde en werd in vrij grote volumes van de hand gedaan. Inmiddels is de kalmte terug gekeerd, maar de affaire herinnert beleggers eraan hoe sterk de agrochemie afhankelijk is van regulering en hoe kwetsbaar voor rechtszaken. Het gedeeltelijke verbod op neonicotinoïden bevestigt dit vermoeden, maar drukt vooral op de beurskoersen van Syngenta, Bayer en BASF.

Tegelijk merken analisten van Bank of America niet onterecht op dat Monsanto vooralsnog kan rekenen op groei met dubbele cijfers. Analisten geraadpleegd door Thomson Reuters voorzien bijvoorbeeld een winst van 2,4 miljard voor dit en 3,21 miljard in 2015. In de industrie wordt verwacht dat Monsanto met Roundup Ready 2-sojabonen over vijf tot zes jaar een marktaandeel van 60 tot 65 procent zal bereiken in Zuid-Amerika, dat een steeds grotere export naar China verwacht en dus groeiende arealen.

Of registreer je om te kunnen reageren.