Home

Achtergrond 297 bekeken

NMa tegen steunaankopen veilklok

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft in het onderzoek naar marktafspraken in de paprikasector het veilingbeleid onder de loep genomen.

De NMa heeft daarbij geconstateerd dat de klok bij ZON gebruikt werd om de prijs te manipuleren. “De klokprijzen (die door afnemers in de markt als maatgevend werden gezien) konden kunstmatig gestuurd of ondersteund worden door het aanbod op de veiling terug te houden, te beperken. Of juist te steunen via aankopen. United West Growers (nu FrEsteem) en Rainbow (dochtervennoten van FresQ) kochten ook wel in via de klok van ZON Verkoopdiensten”, stelt de NMa. De NMa schaart dit onder de verboden marktafspraken en draagt zo bij aan de boetestelling van in totaal 14 miljoen euro aan Rainbow en UWG.

Op dit punt lijkt de NMa heldere maatstaven te gebruiken die te begrijpen zijn voor de hele sector. De conclusies over verdere marktafspraken tussen de twee dochters van FresQ is niet te vertalen naar de hele marktsituatie, stelt de NMa. FresQ heeft een zodanig ingewikkelde structuur dat de NMa denkt dat de conclusies niet zomaar te vertalen zijn naar andere coöperaties.  

Bron: Groenten & Fruit - Auteur: Ton van der Scheer

Of registreer je om te kunnen reageren.