teeltgeluid

‘Groei beheersen met vruchtje in tweede oksel’

Op 6 december zijn de paprika’s van het groene ras Frazier geplant bij Lentsche Heyde in Duffel.

Met het gewaswerk is het nog heel rustig in deze teeltperiode. In week 1 werden de planten vastgezet aan de gewastouwtjes, en zijn de eerste roofmijten uitgezet.

Didier Algoet: “De start is goed verlopen. Het waren mooie planten. We hebben wel weinig licht gehad. Voor zo’n klein plantje van een maand oud heb je ook niet zo heel veel licht nodig, maar de inworteling gaat net iets sneller als het zonnetje schijnt. Al zijn de wortels toch nog redelijk snel de mat ingegaan.”

Nieuw schermdoek

Er is op 22 graden vlak gestart met de temperatuurinstellingen. Inmiddels zijn de dag- en nachttemperatuur met 21 en 19 graden al iets uit elkaar getrokken. Het beweegbare schermdoek is tijdens de warmere dagen in december overdag wel open geweest, maar met koelere en sombere dagen heeft dat weinig zin. “Dan kun je beter energiezuinig telen, zeker met deze hoge gasprijzen.” Al mogen de teelt en de productie niet lijden onder energiebesparing. ”We zullen de geldopbrengst van de paprika’s straks hard nodig hebben om het verlies door de hoge energiekosten op te vangen.”

Het schermdoek is na acht jaar vervangen tijdens de afgelopen teeltwisseling. Dit nog nieuwe heldere doek helpt mee om makkelijker voldoende zonlicht binnen te krijgen onder een gesloten scherm.

Elke dag gietbeurtje

CO2 wordt nog heel voorzichtig gedoseerd, met een niveau van 400 tot 450 ppm. Qua watergift krijgen de planten elke dag een beurtje van 120 cc. Een dag overslaan doen we nog niet, ondanks het sombere weer nu. De plant heeft altijd wel iets nodig.” Als EC wordt 3,7 mS/cm meegedruppeld, wat in de mat een ongeveer daaraan gelijke EC-waarde oplevert.

Groei beheersen

In de tweede oksel is zich een bloemetje aan het vormen. Daar mag de eerste vrucht blijven zitten. “Het zal geen grote vrucht worden, maar het gewas van de groeikrachtige Frazier komt te wild en te robuust te staan als je pas in de vierde oksel begint. Met een eerste vruchtje in de tweede oksel is de groei beter onder controle te houden. Dat pakt hier altijd goed uit.”

Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.