teeltgeluid

‘Voldoende licht in het komkommergewas houden’

Bij Arthur van Geest in Tinte wordt druk met zeilen gesleept voor de aanleg van een waterbassin.

“We konden een hoekje grond van de buurman erbij kopen, waar we een nieuw, extra bassin konden graven. Dit jaar heb je dat helemaal niet nodig, maar met de normaal droge zomers kunnen we het goed gebruiken.” Sinds de laatste bedrijfsuitbreiding beschikt Van Geest over voldoende eigen personeel om het zeilen trekken uit te voeren met alleen eigen mensen.

Generatief sturen

Het gewas staat er mooi en fris op, dankzij het gematigde zomerweer zonder extremen. “Maar de productie is minder. Je mist zonlicht voor een topproductie. De laatste weken komen we aan 6 tot 7 vruchten. Het gewas heeft minder te doen dan andere jaren. Daarom probeer je het een beetje generatief te sturen.” Nu wordt nog steeds 6 keer per week gesneden. Maar als het dit weer blijft, dan zal het rustiger worden en gaan we van lieverlee naar 5 keer per week.” De vruchtkwaliteit is nog steeds goed.

Met heel mooi weer kan hij naar 18,3 graden gaan, maar dat heb ik al tijden niet gezien

Watergift loopt terug

Bij de klimaatinstellingen wordt een dagtemperatuur van 20,5 of 21 graden Celsius aangehouden. In de nacht is dat 19 en 19,5 graden, met 0,7 graad lichtverlaging. “Met heel mooi weer kan hij dus naar 18,3 graden gaan, maar dat heb ik al tijden niet gezien.”

Door het twee uur voor zononder stoppen met watergeven, loopt de dagelijkse watergift automatisch wat terug als het eerder donker gaat worden. “De EC was best nog een beetje opgelopen.”

Open gewas houden

Om voldoende licht in het gewas te krijgen, wordt nog volop blad geplukt tijdens de gewaswerkzaamheden. Daarnaast wordt een rondje subranken getopt. “Onderaan hebben we ook nog wat blaadjes weggehaald. Elke week halen we er nog een of twee blaadjes uit om het gewas open te houden.”

Luis bestrijden wordt belangrjker

Bij de plagen nam in een hoekje van de tuin wittevlieg toe. “Er is Encarsia uitgezet, maar we moesten ook wel corrigeren.” Spint maakt hier en daar opgang, zodat een keer extra biologie wordt uitgezet.

Bij de ziektes valt meeldauw goed onder controle te houden. “Tegen de meeldauwdruk valt het ook mee dat je geen weersextremen hebt.” Virus heeft de teler tot nu toe gelukkig nog niet gezien. Ook het nieuwe door luis overgedragen CABY-V is aan zijn bedrijf voorbij gegaan. De dreiging daarvan blijft er echter wel. “Eerst zat je te denken om luis helemaal biologisch aan te gaan pakken, maar dat is met de komst van dit nieuwe virus geen issue meer. We hebben nog geen luis gezien. Een paar weken geleden hebben we Teppeki gebruikt. Dat heeft blijkbaar goed meegeholpen.”

Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.