teeltgeluid

‘Met gesloten scherm gestookt’

“De bladgroentegewassen zijn redelijk schadevrij door de sneeuw- en vorstweek heen gekomen”, zegt Paul Leenheer in Zwijndrecht.

Met de CO2-kannonnen heeft hij de kas met andijvie op 5 graden Celsius gehouden, de sla op 3 graden en de paksoi op 2 graden. “Voor de kwaliteit van de teelten is het belangrijk dat de gewassen vorstvrij blijven. En om het een paar graden boven 0 te houden, heeft wel een behoorlijke hoeveelheid gas gekost. Maar je hebt geen keuze.”

Minder glazigheid in sla

De kwaliteit van de polysla is goed. Het kropgewicht is 200 gram, waar de teler een afnemer voor heeft. “Dit seizoen hebben we minder last van glazigheid door iets minder worteldruk in bepaalde periodes. Wellicht komt dat door het zouter telen met het toedienen van kali 60. Ook het redelijk mooie weer, vooral in januari, hebben we mee gehad. Meeldauw (wit) wordt preventief bestreden met het spuiten van Previcur afgewisseld met Proplant en Revus.”

In december is het laatste vak met sla geplant. Deze sla is nu al gevormd en wordt in de derde week van maart geoogst. Het leveringscontract loopt dan af. Leenheer heeft al twee afdelingen gestoomd waar sla is geteeld. In week 6 heeft hij op gestoomde grond 1.500 m2 koriander gezaaid. Basilicum wordt pas in de tweede week van april gezaaid. “Dat kan ook eind maart worden, als het dan mooi weer is.”

De paksoi is mooi uniform van kwaliteit, behalve een enkel vlekje. Bij het snijden zien we dat nu

Uniforme kwaliteit paksoi

De teler spuit vroeg in de teelt van paksoi een keer Signum tegen meeldauw en een keer Batavia tegen luis. Leenheer: “De paksoi is mooi uniform van kwaliteit, behalve een enkel vlekje. Bij het snijden zien we dat nu. Het gewasbeschermingsmiddel is dus uitgewerkt. In een lange teelt hebben we af en toe ook een afwijkende plant, die te klein blijft. We moeten dus wel eens eentje weggooien.”

Witte vlieg heftig en zorgelijk

De invlieg van witte vlieg van buiten is volgens de teler heftig en zorgelijk geweest. Hij gebruikt Batavia om de larven af te doden en dat middel werkt ook gelijk tegen luis. Oroganic wordt tegen de volwassen vliegen gespoten. Momenteel ziet de teler nog een enkele witte vlieg. Leenheer hoopt dat de vorst met nachten van -10 tot -12 graden Celsius goed gewerkt heeft tegen het doden van de insecten en larven buiten.

Gewasverdamping stimuleren

“We zorgen voor een actief gewas met genoeg luchtbeweging. Iedere dag, behalve in de vorstweek, zetten we een kiertje luchtje voor gewasverdamping.” Ondanks dat was er wel een probleempje met waterranden in de Shanhai paksoi. Deze paksoi is nu geoogst. De teler denkt erover om volgend seizoen met de teelt droger van start te gaan met kleinere gietbeurten.

Een kasje met andijvie, dat 30 december is geplant, wordt eind maart geoogst. Begin december is het eerste vak spinazie gezaaid en eind februari geoogst. “De 7.000 m2 met spinazie wordt in vijf keer gezaaid. Als een zaaisel eruit komt, zaaien we een volgend vak. We zaaien, geven water en verder niets.”

Auteur: Harry Stijger

Of registreer je om te kunnen reageren.