Doorgaan naar artikel

‘Paksoi groeit heel lekker’

“Het voorjaar is de mooiste tijd om paksoi te snijden. Het groeit dan vrijwel vanzelf”, zegt Paul Leenheer in Zwijndrecht.

“Ondanks het koude weer en nachten van de afgelopen tijd, hebben we wel regelmatig zon overdag. Dat is goed voor de groei van het gewas.” De paksoi die in deze tijd wordt geoogst, is in de tweede helft van januari geplant. De kwaliteit van het product is goed en is nu helemaal vrij van een vlekje. Vroeg in de teelt heeft de teler een keer met Signum tegen meeldauw en een keer met Batavia tegen luis gespoten. Ook de witte vlieg is geen probleem meer.

“De afzetmarkt voor paksoi is niet echt wild. Mogelijk is er iets te veel aanbod. Tot drie weken geleden was de afzet goed, daarna is dat veranderd. We raken het product wel kwijt, maar prijstechnisch is het geen hoogvlieger.”

Eerste basilicum weer gezaaid

De teelt van polysla is voorbij. De grond is gestoomd en in de eerste week van april basilicum ingezaaid. Dat gebeurt een of twee keer per week en met 1.000 m2 per zaaisel. Dit gaat zo door totdat de laatste basilicum in de derde week van augustus is gezaaid. Koreander wordt ook wekelijks volgens schema gezaaid. In week 15 heeft de eerste oogst van dit product plaatsgevonden.

De ziekte- en plagendruk is laag en nog geen bestrijding nodig. “We houden het gewas actief door ’s morgens om 6.00 uur de heteluchtkachels aan te zetten. Want ’s nachts is het nog behoorlijk koud en maar 6 graden Celsius in de kas. Met de kachels stoken we temperatuur op naar 9 graden.” Wanneer het meer voorjaarsweer wordt, is mogelijk een luisbestrijding nodig.

Andijvie en peterselie

De oogst van 3.000 m2 andijvie is in week 13 begonnen. De laatste andijvie is in de eerste week van april gesneden. De kwaliteit van de andijvie was goed. De grond laat de teler nu een paar weken ‘opdrogen’ (met rust) om er dan koriander en basilicum in te zaaien.

Leenheer teelt eveneens 3.000 m2 krulpeterselie en ook nog 3.000 m2 platte peterselie. “Platte peterselie is qua uiterlijk vergelijkbaar met selderij en is iets lichter van kleur dan krulpeterselie.”

Auteur: Harry Stijger

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Paul Leenheer

uit Zwijndrecht teelt paksoi en basilicum

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin