Doorgaan naar artikel

‘Einde van teelt met veel kleine komkommers’

Het einde van de teelt is matig verlopen, met een lage komkommerproductie in oktober.

“Door miszetting hadden we minder komkommers en die eraan zaten, werden niet zwaar waardoor het gemiddelde vruchtgewicht 340 gram was”, zegt Danny Verwoerd, bedrijfsleider bij Gebr. Vollebregt in Poeldijk.

“Lausanne is een ras met veel groeikracht, waardoor de plant veel bladeren afsplitst en je in potentie veel komkommers kan oogsten. Zodra er minder licht is, wordt het ras minder selectief en komen er te veel komkommers aan de plant te hangen.”

Vanwege de hoge gasprijs is de teelt begin november al gestopt. Op 2 november zijn de laatste komkommers geoogst. Dat is twee weken eerder dan het jaar ervoor. Mede hierdoor is de productie op 215 stuks per vierkante meter uitgekomen. Vorig jaar was dat nog 220 stuks per vierkante meter. “In oktober was het ook nog wel lastig om een onbelichte hogedraadteelt komkommers tot een goed einde te brengen.”

Veel levende rupsen

Op het einde van de teelt was er nog behoorlijk last van rupsen. Verwoerd: “Op het laatst hebben we nog veel levende rupsen gezien. Het hele jaar hebben we hier al last van gehad.” De rupsen zijn met verschillende Bt-middelen en insecticiden bestreden. Begin oktober is nog twee keer met Steward gespoten. “Een deel van de natuurlijke vijanden gaat wel dood van dat middel, maar dat is beperkt gebleven.”

De kas spuiten we nog een keer goed schoon om alles goed te raken

Doordat beperkt werd gestookt, was er in de laatste teeltfase ook nog het gevaar van aantasting door Botrytis en Mycosphaerella op de punt van de vrucht. “Om een eventuele aantasting te voorkomen, hebben we de laatste drie tot vier bloeiende bloemen eraf gehaald.”

Teeltwisseling in gang

De teeltwisseling is in week 44 begonnen. Als eerste is het gewas met de steenwolmatten uit de kas geruimd. Vervolgens is het blad dat het hele jaar tussen de rijen is gegooid, eruit gehaald. Daarna is door een loonwerker het glas schoongespoten met een apparaat dat over de buisrail rijdt. Nadat dit is uitgevoerd, zijn de verwarmingspijpen van de buisrail opgehangen. Hierna kon het volvelds loopfolie worden verwijderd.

“We lopen de hele kas na om de achtergebleven gewasresten, stekers en onkruiden weg te halen. De kas spuiten we nog een keer goed schoon om alles goed te raken. Ook een paar keer met waterstofperoxide foggen om alles goed te ontsmetten, tegen virussen en dergelijke”, vertelt de bedrijfsleider.

Vanwege de hoge gasprijzen zijn we ook van plan om AC-folie bovenin de kas te trekken

De druppelaars en stekers zijn van de druppelslang afgehaald en worden een week in grote bakken met een oplossing van gestabiliseerde waterstofperoxide (Intra hydrocare) gelegd voor ontsmetting. De druppelslangen worden minimaal 24 uur volgezet met een oplossing van gestabiliseerde en niet gestabiliseerde waterstofperoxide. “Op de eerste dag geven we enkele kleine druppelbeurtjes, zodat we zeker weten dat de waterstofperoxide overal komt. Na die 24 uur gaan we spuien.”

Opbouw voor nieuwe teelt

Half december wordt de nieuwe loopfolie erin getrokken. “Vanwege de hoge gasprijzen zijn we ook van plan om AC-folie bovenin de kas te trekken. Dat is nog niet eerder toegepast in de hogedraadteelt komkommer, voor zover wij weten. We moeten iets doen om energie te besparen.” Door de hoge gasprijs gebruikt het bedrijf alleen de wkk, waarmee elektriciteit wordt geleverd aan het net. Hierdoor is minder warmte beschikbaar. “Als de wkk 24 uur per dag draait, hebben we niet meer warmte dan van 1,05 kuub gas per vierkante meter per week beschikbaar. Normaal is dat warmte van 1,2 tot 1,3 kuub gas. Dus moeten we energiezuiniger telen.”

We verwachten in maart en april betere prijzen door minder aanbod aan product

Op 28 januari wordt het ras Upstage (Nunhems) geplant. Dit is de eerste van twee teelten. Verwoerd: “We beginnen met 1,5 stuks per vierkante meter, wat we later verdubbelen naar 3 stuks. Vanwege het energiezuiniger telen, willen we dat begin maart doen, een week na de eerste oogst. Dat is later dan we dit jaar hebben gedaan, maar toen hadden we voor het tweede jaar op rij miszetting nadat we de extra stengel hadden aangemaakt. Dat gaan we nu proberen te voorkomen door later de stengels te verdubbelen.”

Teeltstrategie niet aanpassen

Het komkommerbedrijf wil zijn teeltstrategie niet te veel aanpassen en zijn eigen koers blijven volgen. “Vanwege de hoge energieprijzen hebben we er nog over nagedacht om eerst maar op 75% van het kasoppervlak te gaan telen. We hebben dan wel een kostenbesparing, maar ook twee verschillende teelten. En wanneer ga je dan de rest planten? Bovendien verwachten in maart en april betere prijzen door minder aanbod aan product, vanwege minder belichte komkommerteelten. Daarna zal iedereen wel weer volop in productie zijn.”

Auteur: Harry Stijger

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Danny Verwoerd

teelt komkommers als bedrijfsleider bij Gebr. Vollebregt in Poeldijk

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin