teeltgeluid

‘Toch nog bijna kuub gas per week voor komkommers’

In week 46 is de komkommerteelt bij Harry van Winden in Made beëindigd. Het gewas wordt gesloopt en versnipperd.

Het is gelukt om de matten goed droog te trekken. Vanwege gecontracteerd gas was het niet nodig om vervroegd te stoppen met de teelt als gevolg van de extreem gestegen gasprijzen. Van Winden: “Al waren de komkommerprijzen de laatste week slecht, er zat een groot prijsverschil tussen klasse 1-2 en super. Die laatste klasse hadden wij toen niet meer.”

De laatste twee weken van de komkommerteelt heeft Van Winden veel geschermd. “Maar het was best koud. Die weken ging er toch nog bijna een kuub gas per week in.”

Schoon geëindigd qua plagen

Met ongeveer 30% besmette planten, zorgde een aantasting door het CABY-virus voor tegenvallende resultaten in de afgelopen teelt. Al viel de productiederving Van Winden nog mee ten opzichte van wat hij had verwacht.

Er was wat meer wittevlieg en katoenluis, maar over het algemeen bleven alle plagen goed beheersbaar. “Elk jaar gaan de kosten voor biologische bestrijders wat omhoog, omdat we steeds minder middelen tot onze beschikking hebben. Maar het is ook het mooiste als je schoon eindigt met behulp van biologie. Anders is een deel van de ongewenste beesten toch al weggekropen als je de laatste chemische schoonmaak uitvoert. Wij hebben nu Gazelle en Steward gebruikt om de resterende beestenboel kapot te krijgen.”

Grondig schoonmaken

De schoonmaak tijdens de teeltwisseling wordt grondig aangepakt. “Volgens een vast systeem met een hygiëneprotocol, zodat je geen schakels overslaat.” Daaronder valt het poetsen van de gewasdraden met een staalborstel, zodat alle pluizen netjes worden verwijderd. In een later stadium worden de buizen omhoog gehesen en het plastic opgerold. Dan ontsmetten met formaline, dat met veel water schoonmaken en het dek afspuiten.

Komkommerteelt gespreid opstarten

Half januari wordt gestart met de eerste nieuwe teelt komkommers, half februari gevolgd door een andere tuin. Door die opsplitsing spreidt Van Winden de arbeid, en kan hij in het begin volstaan met zijn vaste mensen. Rond half februari komen de ingehuurde Poolse seizoenskrachten er dan weer bij.

De teler start met het ras Sterrata, gevolgd door Proloog. Vorig jaar stond Sterrata als proef op het bedrijf. “Sterrata geeft een wat opener gewas dan Proloog, met kortere scheutjes. De vruchten worden iets zwaarder.” Qua uithoudingsvermogen is het komkommergewas wel iets eerder op dan Proloog. “Maar omdat wij half mei al weer overnieuw planten, is dat voor ons wat minder belangrijk.”

Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.