teeltgeluid

‘Constante zetting ongekend voor paprika’

Bij paprikabedrijf Dalipa in Bleiswijk zijn de invloeden van zonnig weer op het gewas goed te merken.

Paul Moerman: “Het is ongekend. We hebben constant zetting gehad, wat voor paprika bijzonder is. En geen echt grote zetting, dus ook niet hollen en stilstaan. Voor de arbeid is dat ook plezierig.” Het vruchtgewicht is iets teruggezakt, maar zit nog steeds mooi rond de 205 gram. Er staat door de stabiele omstandigheden ook een mooi gewas. Het gewaswerk bestaat uit de standaard rondjes toppen en indraaien. Waarbij zo veel mogelijk op één wordt getopt. “Zodat je niet te veel zijvruchten gaat krijgen.”

Koude nachten

Dankzij een combinatie van de zonnige weersomstandigheden met gematigde buitentemperaturen, is het gewenste kasklimaat goed te realiseren. Dat wordt vooral met de ventilatie-temperatuur geregeld. Die staat op 22,5 graden Celsius in de ochtend, om eind van de middag op te lopen naar 27 graden. “Gina geeft best een sterk gewas. Daar moet je dus hoge etmaaltemperaturen bij aanhouden.” De nachten worden daarom ook op 19 graden gehouden. “Op mooie dagen ga je dan naar etmalen van 23 graden. Dat is nodig voor Gina.”

In een andere kas, met het veel generatievere paprikaras Maranello, worden wel lagere etmaaltemperaturen aangehouden om grofheid te houden.

De instelling staat best hoog, boven de 750 watt. En dat alleen tussen 13.30 uur en 16.30 uur

Uitstraling tegengaan

Met best nog koude nachten wordt veel op uitstraling geschermd. Overdag schermen tegen felle instraling gebeurt niet zo veel. “De instelling staat best hoog, boven de 750 watt. En dat alleen tussen 13.30 uur en 16.30 uur. Want bij Gina met zijn sterke gewas is zon wegschermen absoluut niet veel nodig. De vruchten zijn ook niet gevoelig voor zonnebrand. Dit jaar hebben we dit ras voor het eerst, en het is dit jaar ook voor het eerst dat we het zonder coating op het dek doen.”

Hoge EC meegeven

De watergift gaat van lieverlee richting drie keer de instraling. “Nu is dat al zeker 2,5 keer.” Er wordt nog steeds een hoge EC van 2,8 meegedruppeld.

Spint beheersing moeizamer

Bij de plagen leveren rupsen nog geen last op, en kon luis tot nu toe biologisch onder controle gehouden worden. Met trips is het heel rustig. De standaard uitgezette 1 Orius per vierkante meter is voldoende gebleken om trips te beheersen.

Wel moeizamer dan andere jaren verloopt de beheersing van spint. “Daar hebben we veel tegen moeten corrigeren. De roofmijten sloegen maar moeizaam aan met het schrale weer dat we gehad hebben.” Inmiddels doen de tripsroofmijten wel weer gewoon hun werk.

Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.