teeltgeluid

‘We belasten gewas best vroeg’

Op een van de twee tuinen bij paprikateeltbedrijf Dalipa in Bleiswijk is op 2 en 3 december rode paprika geplant.

De planten van de 19 oktober zaai zijn geplant in een driestengelsysteem. Paul Moerman is dit jaar overgestapt van Maranello naar Gina. “Die geeft toch een wat betere zomerkwaliteit en houdt zijn gemiddeld vruchtgewicht in de zomerperiode beter vast. Met de productie kun je ook wat verder komen.”

Het plantmateriaal viel niet helemaal mee. “Veel vroege splitsers en koplozen. Maar na een tweede rondje koppen staat het gewas nu weer redelijk gelijk.”

Aan gewaswerkzaamheden wordt momenteel een derde rondje getopt. Verder wordt de eerste tak geclipt. Dan volgt nog zo’n ronde clippen. Daarna gaat dan pas ingedraaid worden.

Lees verder onder de foto.

Er worden eerst twee rondes geclipt, voordat met indraaien wordt begonnen. - Foto: Roel Dijkstra
Er worden eerst twee rondes geclipt, voordat met indraaien wordt begonnen. - Foto: Roel Dijkstra

Dubbel schermdoek

Er zijn twee beweegbare, heldere schermdoeken aanwezig, die bij de start van de teelt allebei dicht bleven liggen. Naarmate de teelt vordert, gaan ze vaker open.

Het eerste doek gaat nu sowieso altijd open tussen 10.00 uur en 15.00 uur. “En we zitten nu middenin de zettingsperiode. Daarom gaan ze elke dag allebei open om de zetting te bevorderen, tenzij het regent.”

Gina geeft makkelijk gewasgroei, dus willen we die snel belasten en zorgen dat hij snel weer naar een tweede zetting toe gaat

Die zetting is in week 3 begonnen. “We laten op het derde oksel 2 vruchten per plant zitten. Daarmee belasten we het gewas best vroeg. Maar Gina geeft makkelijk gewasgroei, dus willen we die snel belasten en zorgen dat hij snel weer naar een tweede zetting toe gaat. Nu 90% gezet is, gaan we ook alweer wat omhoog in temperatuur.”

Met matig weer in week 3 is gedurende een paar dagen even een voornacht van 15 graden aangehouden, om voldoende op zetting te werken. Een week later is de standaard voornachtinstelling inmiddels weer 16 graden met een graad lichtverhoging tussen de 150 en 300 joules. Maar al gauw zal die verder omhoog gaan, om uiteindelijk naar de standaardinstelling van 19/21 graden te gaan.

Bij het watergeven wordt standaard één beurt gegeven, waar nu met lichtere weersomstandigheden een tweede beurt bij komt. “Je ziet de EC daarbij iedere week wat oplopen.” Er wordt een EC van 3,5 aangehouden, die zodra de plantbelasting toeneemt richting de 3 afgebouwd zal gaan worden.

Vrij van plagen

De teelt is gestart met vier rondjes Vertimec en Tracer. In week 5 wordt de eerste montdorensis ingezet. “We zijn tot nu toe vrij van plagen. We willen schoon starten. Vorig jaar zat er best veel trips. En iedereen is toch bang voor bronsvlekkenvirus. Gelukkig is het algemene beeld bij collega’s dat de tripsdruk dit jaar veel lager is. Maar we blijven heel scherp opletten. Er hangen ook veel vangplaten.”

Sowieso blijft gewasbescherming een uitdaging. “Zeker nu Plenum eruit is. En er zit ook best wat stinkwants in dit gebied.”

Belichte teelt

Op een andere tuin staat een 11 oktober gezaaide, belichte teelt Maranello. Dat gewas had in week 51 zetting. “Maandag 27 januari gaan we daar oogsten.” Moerman is heel tevreden over de weggroei. Hij verwacht een eerste zetsel van rond de 7 ons. “En in week 3 zijn de lege takken al weer begonnen met zetten.”

Net als in de onbelichte kas is ook hier bij twee van de drie stengels een vrucht aangehouden voor de eerste zetting.

Er wordt een etmaaltemperatuur rond de 20 graden aangehouden. De belichting is vanaf week 50 aangegaan. “Nu staan de lampen aan van 02.00 uur tot 16.00 uur. Tijdens de zetting was dat pas na 07.00 uur.”

Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.