teeltgeluid

‘Karrevrachten Orius tegen hardnekkige trips’

Hans van der Waal in Zevenhuizen (Z.-H.) is blij met de afgelopen lichtrijke periode.

“Het gewas herstelt enorm door dat zonnige weer. Het helpt daarbij ook dat nu het tweede zetsel er bijna af is. Dat was nodig. Het donkere weer van week 13 en 14 hakte er wel even in, bij een gewas waar ook nog eens een groot tweede zetsel aan was gekomen. Die belasting van afrijpende vruchten heeft best wat energie van de plant gevreten.”

“Maar het herstelvermogen is nu ook groot, dus het komt wel weer goed terecht. In deze tijd geldt: ‘groei is ook zetting’. Je zag de eerste bloemen en de eerste kraaltjes bovenin al weer komen. Deze week (week 16, red.) zal het wel volop door gaan zetten, vanwege de combinatie van licht op het gewas en het lossen van vruchten onderin.”

Sterke bloemen

In de nacht wordt tussen 23.00 uur en 03.00 uur een nachttemperatuur van 19 graden aangehouden. Met zonop is er dan weer vroeg opgestookt naar 21 graden.

Om sterke bloemen te houden, worden niet al te koude nachten aangehouden. Van der Waal probeert rond de 22 graden Celsius etmaaltemperatuur uit te komen, bij de huidige instralingssommen tussen de 1.500 en 2.000 Joules per dag.

Lees verder onder de foto.

Met zonnig weer komt er, zeker nu het tweede zetsel er bijna af is, extra ruimte voor groeiherstel. - Foto: Roel Dijkstra
Met zonnig weer komt er, zeker nu het tweede zetsel er bijna af is, extra ruimte voor groeiherstel. - Foto: Roel Dijkstra

Uitstraling

“We proberen de voornacht nog wel even naar de 18 graden te laten gaan, om de ruimtetemperatuur te laten dalen. Maar zonder dat de kop van de plant daarbij te koud wordt. Want de plant staat de hele dag te pompen, dus dan wil je niet dat je dat er veel worteldruk tegen een koude kop aan drukt. Dus met heldere avonden schermen we makkelijk tegen teveel uitstraling, in lijn met de ideeën van Het Nieuwe Telen. Het schermdoek gaat dan voor 80% dicht, zodat de temperatuur langzaam weg zakt.”

Weersovergangen

Het tweede schermdoek loopt in de nacht onder de 7 graden buitentemperatuur ook dicht. “We hebben 2 generatieve rassen staan, met de gele WLS 2025 en de rode Maranello. Dus dan scherm je iets makkelijker.” Bij plotselinge overgangen van donkere weersomstandigheden naar periodes met felle instraling zijn beide doeken tevens ingezet om zon weg te schermen, waarbij het ene doek voor 70% dicht ging en het andere doek er voor 30% tegenin dicht getrokken werd.

EC onderuit

Bij de watergift worden 2,3 tot 2,6x de straling aan water gedruppeld. De EC in de mat zit rond de 2,6 mS/cm. “Die EC ging pas wel behoorlijk onderuit. Daar schrok ik toch wel even van. Het vruchtstadium van het tweede zetsel vroeg veel meer voeding dan ik had gedacht. Dat betekende even ad rem reageren en ingrijpen. Maar de EC herstelt zich nu goed.”

Het was een hardnekkige plaag

Trips hardnekkig

Aan plagen heeft het gewas behoorlijk last van trips. In week 8 werden de eerste tripsen waargenomen. “We hebben toen gelijk wat Orius uitgezet. Maar die wilde niet aanslaan. Daarna hebben we er nog ‘karrevrachten’ bij gezet. In totaal uiteindelijk 13 roofwantsen per vierkante meter. Heel lang zag je het desondanks van je af gaan. Het was een hardnekkige plaag. Al zie je nu duidelijk wel Orius-nimfen in het gewas zitten.”

De tripsdruk in de rode paprika, samen met het grote zetsel dat er aan hing, heeft tot de beslissing geleid om in week 12 nog een pondje groen te oogsten. “Dat is even anders als de gewoonte is. Maar het heeft geholpen. De plant kon daar flink van herstellen, in combinatie met de 1,5 kilo rood die we in de week daarop geplukt hebben.”

Luisdruk

Luis is een andere heel moeilijk te bestrijden plaag. “Biologisch blijft dat een heel moeilijk verhaal. We hebben veel uitgezet, maar moesten in april toch een keer corrigeren. Als je wat vette vruchten bij de sorteerder gaat zien, kun je niet langer wachten, en moet je toch gaan ingrijpen.”

Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.