teeltgeluid

‘Wat veel vruchtjes ten opzichte van licht’

Bij Tielemans Groentekwekerij in Boekel wordt begin week 10 vrij licht gesneden van de belichte hogedraadteelt.

Teeltverantwoordelijke Jan Biemans: “Allemaal 40‘ers snijden lukt niet. We hebben de laatste weken te veel bladafsplitsing gehad. Daardoor zijn er te veel vruchtjes aangelegd ten opzichte van de hoeveelheid licht die we hebben. Om en om dunnen, en dan 7 bladeren per stengel en 3 stengels/m2, dat is te veel voor deze tijd van het jaar. Zoveel kilootjes kunnen we niet aan, zonder steeds volop zon. Er hangen 20 tot 24 vruchten per vierkante meter. Met een uitgroeiduur van 16 tot 17 dagen weet je dan dat je er 1,3 tot 1,5 per dag moet snijden. Dat worden dan 35‘ers.”

Iedereen weet het, maar niemand wil minder komkommers aanmaken

“Maar voor ons als komkommertelers blijft het lastig om jezelf er toe te zetten om extra oksels leeg te gaan maken, of om minder bladafsplitsing te realiseren. Iedereen weet het, maar niemand wil minder komkommers aanmaken. En dan hebben wij gelukkig nog geen setjes laten zitten.”

Bijtijds snijden

Met de ervaring van vorig jaar, toen te lang werd gewacht met lichter te gaan snijden, is nu wel bijtijds begonnen met 35‘ers snijden om balans in de plant te bewaren. Dat lukt, gezien de goede doorgroei van het gewas en de kracht waarmee scheutjes eruit komen. “Als je te lang zwaar blijft doorsnijden, en je moet daarna lichter gaan snijden, dan krijg je er ook een deel 30‘ers bij. Dat kost geld. Gelukkig is nu het prijsverschil tussen de 350 en 400 grams komkommers gering.”

Extra afsplitsing

“Met het mooie weer dat we eerder gehad hebben was 22 graden aanhouden helemaal niet erg, maar je hebt met zo’n etmaaltemperatuur direct extra afsplitsing. Voorheen in een gangbare teelt kon je de etmaaltemperatuur nog wel drukken met een voornacht. Maar in een belichte teelt met 19 uur belichten, gaan de lampen rond 18. 00 uit en moet je om 23.00 uur al weer op temperatuur zijn als de lampen weer aan gaan. Dan blijft er dus weinig voornacht over. De etmaaltemperatuur drukken is dus moeilijk. Je zou dan de luchtramen open moeten zetten. Maar zeker met schraal weer zou je klimaat voor het gewas dan direct weg zijn.”

Lees verder onder de foto

“Er hangen 20 tot 24 vruchten per vierkante meter. Met een uitgroeiduur van 16 tot 17 dagen weet je dan dat je er 1,3 tot 1,5 per dag moet snijden. Dat worden dan 35'ers.” - Foto: Gerard Boonekamp
“Er hangen 20 tot 24 vruchten per vierkante meter. Met een uitgroeiduur van 16 tot 17 dagen weet je dan dat je er 1,3 tot 1,5 per dag moet snijden. Dat worden dan 35'ers.” - Foto: Gerard Boonekamp

Wat lampen uit vanwege warmte

Momenteel wordt een etmaaltemperatuur gerealiseerd van tegen de 22 graden Celsius. Overdag wordt 21 graden aangehouden, en mag de temperatuur doorlopen tot 25 graden. Na een voornacht van 17,5 graden gaat de nanacht bijtijds naar 19,5 graden Celsius, zodat de kas weer op temperatuur is als de lampen aan gaan. Er wordt de volle 19 uur per dag belicht. “Alleen met heel mooi weer willen we nog wel eens wat lampen uit doen, om te voorkomen dat het te warm in de kas wordt, waardoor de ramen open zouden moeten. Dat zou slecht voor het groeiklimaat in de kas zijn.”

pH tijdelijk wat hoog

Met watergeven wordt rond 4.00 uur gestart met druppelen. De pH was even wat hoog, doordat het gewas tijdens mooi weer veel meststoffen opnam. “We hebben toen wat extra ammonium meegegeven. Nu is alles weer mooi stabiel en constant, met een mat-EC van 2,6 tot 2,8 mS/cm en een pH van rond de 6,4.

Blad weggehaald

De eerste scheut voor een extra stengel is aangehouden in oksel 16, net voor de eerste oogst. “We hadden toen wat weinig blad, en hebben daarom geen blad uit de kop meegenomen. Om te zorgen dat het daardoor later niet te donker in het gewas zou worden voor de vruchten, zijn er in de bocht van de hoofdstengel wel een paar bladeren uitgehaald. Dat is goed gelukt. We hebben goede komkommers geplukt in die bocht.” Inmiddels wordt er wel weer consequent een blaadje bovenin weggehaald.

Uitstraling wegschermen

Met ziektes en plagen is het heel rustig. Er is een enkele Mycosphaerella-vrucht te vinden, maar dat is niet veel. In de kopje van het gewas is het niet te zien. “We hebben met dat heldere weer geschermd tegen te veel uitstraling, om de kop van de plant niet te ver af te laten koelen. Dat voorkomt dat het gewas nat kan slaan.”

Vruchtje ertussenuit

Op een andere locatie staat ook nog een traditionele onbelichte komkommerteelt, met het ras Proloog. Een deel van de planten bleef wat klein. “Het ergste is dat die minder snel bovenaan de draad zijn, waardoor er met meer bladeren ook meer komkommers aan komen. We hebben er bij die planten daarom een keer een komkommertje extra vanaf getrokken. Ook bij de laatste keer vastzetten is er no geen vruchtje tussenuit gehaald.” Die maatregelen hebben de gelijkheid tussen de planten bevorderd, wat overal een zelfde scheutgroei oplevert.

Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.